Avtorica: Veronika Plantan

Prispevek je bil objavljen v četrti številki revije Hildegardine vrstice modrosti.

Na prvem mestu je dušno zdravje, zato moramo vedno najprej pogledati globoko v vzroke, ki so povzročili neko psihično težavo in s tem oslabili predvsem naš živčni sistem. Kasneje se začno težave kopičiti in simptomi kažejo raznotere obraze.

Za živčni sistem in s tem povezane psihične težave, težave, ki izvirajo iz možganov in posledične bolezni, ki se kasneje razvijejo, obstaja kar nekaj zelo učinkovitih rastlin.

Vijolica, krvomočnica, sladki koren, balzaminka, bertramka, kostanj, galgant, sladki koren, muškatni orešček, kačnik, so rastline, ki jih najpogosteje priporoča v tem primeru sveta Hildegarda. Poleg teh rastlin so priporočljive še baldrijan, melisa, pasijonka in številne druge, ki imajo pomirjevalni učinek.

Fotografija: Bertramka, Anacyclus pyrethrum.

Krvomočnico (naslovna fotografija) skupaj s Polajevo meto in vinsko rutico sveta Hildegarda priporoča pri žalostnem srcu.

Krvomočnica, mešanica zeli

In izkušnje mnogih so potrdile, da uravnoveša razburkano čustveno stanje in pomaga celo pri nespečnosti oziroma pripomore k boljšemu spanju. Srce in možgani so povezani, ker v srcu je naše občutenje, čustva in nagoni, v glavi, v možganih je razum. Občutenje in razum morata biti v ravnovesju, če želimo ostati zdravi ali povrniti zdravje.

Zavedati se moramo, da rastline zelo močno delujejo na naše dušno stanje in zdravijo še ne fizično vidne telesne bolezni. V tem primeru govorimo o žalostnem srcu, lahko tudi o žalosti, ki je že posledica bolezni srca. Srce je zaradi žalosti lahko zadušeno in ne more normalno opravljati svoje naloge.

Ljudje s tovrstnimi težavami so hkrati tudi prestrašeni, zato je njihov spanec zelo rahel ali jih celo muči nespečnost.

Ko takole izluščimo bistvo, razumemo, zakaj je sv. Hildegarda priporočala določene rastline, ki jih v današnji fitoterapiji ni moč najti pri določenih boleznih.

Bertramka

Zelo močna rastlina je bertramka, ki jo priporoča pri številnih težavah, pri anemiji, prebavnih težavah, revmi, putiki, pri virusnih obolenjih, tudi pri raku in pri demenci ter Alzheimerjevi bolezni. Glede na njen grelni učinek je vse to logično, ker je večina simptomov po naravi hladna. Hladna sta  tudi melanholija in stres.

Tudi po novejših raziskavah je bertramka nujna sestavina mešanic tudi pri frigidnosti in impotenci. Pri demenci prav tako pogreje „ohlajene“ možgane in živčni sistem.