Piše: Veronika Plantan

Tradicionalna kitajska medicina

Berem, poslušam in se čudim raznim “priznanim strokovnjakom, zeliščarjem“, ki so začeli razlagati karakter hrane in tudi zelišč  (toplo, hladno, sladko, grenko, slano…) in preprosto ne razumem ali imajo slabe vire ali se preprosto zmotijo ali govorijo kar nekaj v tri dni, ker jim je zmanjkalo gradiva. Preprosto ne morem biti tiho.

Želim vam res dati prave informacije s tega področja, ker je prehrana pomembna v tradicionalnih medicinah in lahko naredi več škode kot koristi, če jo narobe razlagamo.

O soli sem že pisala v kakšnem članku in naj ponovim le to, da je mrzla, da deluje hladno in je slana. Potem naslednja razlaga o grenkem okusu, ko predavateljica pravi, da ko nekaj grenkega posladkamo, ni več grenko. Ja kam pa je potem šla grenkoba, jo je sladkor odnesel na hrbtu? Seveda je grenkoba še prisotna, le da je ne čutimo več zaradi sladkega okusa. Grenkoba bo še vedno opravila svoj del, le da bo tudi sladkor ali med imel določen učinek. Veste, nekaj je lahko grenko in sladko že v osnovi. Tudi limona vsebuje veliko sladkorja, a ga mi ne čutimo, ker ga kislina prekrije.

Bezgovi cvetovi so topli, medtem ko so jagode hladne, zato se po bezgovem čaju zelo potimo in posledično zmanjšamo povišano temperaturo.

Potem še o čebuli, ki je ostrega okusa, zato nam povzroča solzenje in pravi naprej, da izgubi ostrino, ko jo kuhamo ali pečemo. Delno to drži, vendar ne popolnoma, ker ko čebulo hitro popražimo absolutno ne izgubi ostrine. Edino v primeru dolgega kuhanja ali praženja ostane le sladek okus, ker je čebula tudi sladka. Vidimo, da je govoričenje o tej temi zlahka na trhlih nogah, če ne poznamo celostnega delovanja hrane in popolnoma brez smisla, če ne vemo, kaj se v telesu dogaja po tradicionalnih medicinah.

Da ne bo to pisanje zgolj kritika, no, kar tudi je, priznam, vam podajam en recept s čebulo.

Ta recept naj bi krepil želodec, reguliral energijo in celo zniževal krvni tlak in krvne maščobe.

Čebulo narežemo na tanke rezine, jo na hitro prepražimo v vročem rastlinskem olju, ko je popražena dodamo ščepec soli, sladkorja in kanček kisa. To uživamo pogosto kot prilogo. Po kitajski medicini, bi naj ta recept na dolgi rok pozdravil želodec in črevesje.

Verjetno bo kdo rekel, da je to skregano z vsemi navodili pri težavah želodca, a tega recepta verjetno še niste poskusili. In še nečesa se moramo zavedati, misliti, da bomo enkrat ali dvakrat nekaj pojedli in pozdravili težavo, no, to je velika zmota.

Čebula ni priporočljiva pri vroči simptomatiki v pljučih in želodcu ter pri oslabelem yinu, kamor spada tudi zamegljen vid.

Ostale simptome vroče simptomatike v krogotoku želodca in pljuč pa morda razložijo šolani svetovalci TKM. In tudi učiteljice moksanja, ki ravno v teh primerih priporočajo moksanje.