Avtorica: Veronika Plantan

Članek je bil objavljen v peti številki revije Hildegardine vrstice modrosti.

Preden ženska stopi v menopavzo, mora prehoditi nekajletno z raznimi težavami posejano pot.

Sveta Hildegarda je v svojih delih opisala tudi ta prehod, vendar ne namenja toliko pozornosti temu obdobju ženske, kot to počnemo danes. Piše, da ženske v povprečju okrog petdesetega leta izgubijo menstruacijo oziroma prenehajo biti plodne. Nekatere bolj močne in z več energije lahko z menstruacijo dočakajo celo sedemdeseto leto. Gre za prehod iz enega življenjskega obdobja v drugo. Pri moških energije za spočetje zmanjka pri osemdesetih, seveda če živijo po načelih, ki so opisana v knjigi Medicina svete Hildegarde.

Hildegarda pravi, da ženska pri petdesetih odloži svojo dekliškost in takrat postane modra ženska. V tem času prihaja do sprememb v ženskem telesu.

Tako pri moških kot pri ženskah ima velik vpliv na telo luna in njene mene. Ko se luna debeli, se množi v telesu kri in raste meso (se množijo in obnavljajo celice), ko se luna manjša, je ta proces zmanjšan.

»Če se to ne bi dogajalo in bi se kri le množila, človek tega ne bi zdržal in bi razpadel.«

In ko se množi kri, je človek ploden, kar lahko primerjamo z žensko menstruacijo in plodnimi dnevi. Pri moških je v tem obdobju lune seme močnejše. Vendar se pri ženskah zmanjšuje kri tudi med menstruacijo in če le ta nastopi v času naraščajoče lune, ima ženska več težav. Po petdesetem letu pa se kri in meso ne množita po luninem ciklusu več s tako močjo in hitrostjo kot prej. Na koži zato nastajajo gube in ni več toliko moči, zato rabi ženska več obrokov hrane, da se okrepi tako, kot je potrebno pri otroku.

Kako pa so v sodobnem času poimenovali ta prehod: klimakterij, kar izhaja iz grščine in pomeni nevaren prehod. S tem so vcepili ženskam strah, da je to obdobje nekaj groznega, polno simptomov in bolezni. Tu danes niso izvzeti niti moški, ki morajo po petdesetem letu imeti težave s prostato. Zaradi strahu, ki nam ga družba vsiljuje. Sv. Hildegarda je jasno napisala, da moška energija pojenja pri osemdesetih letih.

To vedenje in pričakovanje menopavze z veseljem v srcu bi ženskam prihranila marsikatero težavo in zmanjšala simptome, ki so spremljevalci prehoda.

Največkrat ženske tožijo nad vročinskimi valovi, oblivi, ki so seveda lahko zelo nadležna stvar. Moramo pa vedeti, da niso zato tu, da bi nas nekdo namerno mučil. Znojenje je zato, da se telo očisti strupov. Menstruacija je pri ženski tudi neke vrste čiščenje, saj imamo v našem jeziku lep izraz mesečna čišča in to ne brez razloga. Ker so jetra naša detoksikacijska tovarna in tesno povezana z menstruacijo, so takrat, ko ni menstruacije, zelo obremenjena. Zato jih je treba podpreti, da izločajo razne strupe iz telesa. To lahko stori telo s potenjem ali pa uporabimo rastline, ki očistijo in podprejo delovanje jeter.

In kaj vidimo danes: najprej jemljemo nekaj, kar zavira vročinske valove, nato spet dopolnila, ki čistijo jetra. Zgroziva se ob raznih člankih, ki opevajo te dodatke tudi, če so iz čiste narave. Najprej opišejo vse grozne simptome, vključno z demenco, motnjami koncentracije in nato ponudijo rešitev. A ni tukaj nekaj narobe? Saj je vendar sv. Hildegarda napisala, da ženska postane modra. Kaj nam bo nekaj miligramov badlja v kapsulah, nekaj regrata, za katerega vemo, da začne učinkovito delovati po enem letu rednega jemanja? Kako bomo vročinske valove zmanjšale zgolj s hmeljem?

Le sprememba načina razmišljanja ženske lahko rešuje in zmanjšuje tegobe, jih omili do te mere, da naše življenje dobi drugačen smisel, lepši, bolj sproščen. Zato nam je v veliko pomoč krepitev kreposti po sv. Hildegardi. Predvsem krepitev vere, upanja, potrpežljivosti in soočanje s strahom, ki veča naš pogum. Takrat nam vsa opozorila klimakterija ne morejo do živega.

Kdor ne zmore tako velikih korakov in ga nekateri simptomi vodijo v brezup, je še vedno tu narava in njena zdravila, tako kot priporoča sv. Hildegarda.

Fitoterapija, uporaba rastlinskih pripravkov, zahteva v tem obdobju veliko znanja, če želimo pravilno podpreti ženski organizem. Danes ne zmoremo razmišljati brez vitaminov in mineralov, ker nam ves čas vcepljajo v glavo, da brez tega in onega vitamina ne bomo dosegli boljšega počutja. Tudi vsi svetovalci naravnega se ne morejo izogniti tej temi, ker se verjetno bojijo, da ne bi bili dovolj učeni v očeh uporabnikov. Na eni strani govorijo o samostanski fitoterapiji in hkrati poudarjajo vitamine.

Zato ne mešajmo jabolka in hruške in se popolnoma posvetimo temu, kar nam svetuje sveta Hildegarda.

Obdobje prehoda v menopavzo nas uči potrpežljivosti, saj številni simptomi ne izginejo čez noč z nobeno tabletko, niti rastlino. Traja leta in nato mine. Za uporabo rastlin, ki blažijo simptome enako rabimo veliko potrpežljivosti, ne samo v tem obdobju, temveč v vsakem življenjskem obdobju, ko se srečamo z boleznimi.

RASTLINE IN PRIPRAVKI ZA ŽENSKE TEŽAVE

Hruškov med

Hruškov med – pripravek s planinskim štrbcem je nepogrešljiv pri razstrupljanju telesa. To naredimo dvakrat na leto. S tem ne bomo samo podprli črevesje, odpravili slabo prebavo, pomagali bomo tudi jetrom, da bodo imela manj dela z raznimi strupi.

Kutina

Kutina je na splošno zelo dober sadež, ker ima razstrupljevalne učinke na telo. Nujna je pri prvih znakih za revmo, artritis, pri nabiranju sečnih kristalov v mišicah, sklepih, pri kalcinacijah, … Kdor nima časa za pripravo kutin, so na voljo kutinove tabletke, ki vsebujejo sok kutine.

Jelenov jezik

Jelenov jezik učinkuje zdravilno na jetra, pljuča in na hormonsko ravnovesje.

Vijolična krema

Ta krema se priporoča pri zdravljenju brazgotin, pri zatrdlinah na prsih, pri miomih in cistah. Izkušnje so zelo pozitivne. Nekaterim pomaga tudi pri zatrdlinah drugod po telesu. Dobre izkušnje so tudi pri opeklinah. Vijolica ima poleg vseh ostalih učinkovin zelo močno protirakavo delovanje.

Vinska rutica

Vinska rutica je skoraj nujna pri ženskih hormonalnih težavah, zato jo nekateri imenujejo celo hormonski doping pri predčasni menopavzi. V Hildegardini lekarni je v kombinaciji z žajbljem. Žajbelj med drugim uravnava potenje.

Sladki koren

Sladki koren zdravi sluznice. Daje lep glas. Sv. Hildegarda ga priporoča pri čustvenih težavah, kot je depresija. Pri visokem pritisku ga naj ne bi jemali več kot štiri tedne neprekinjeno, ker zadržuje vodo v telesu.

Bertramka

Bertramko sv. Hildegarda priporoča pri anemijah, demenci, slabi prebavi. V klimakterju ženske zaradi redkih, a preobilnih menstruacij in tudi drugih razlogov trpijo zaradi anemij. Zato je bertramka skoraj nujna v tem obdobju pa tudi pozneje, ker ženska rabi več hranljivih snovi.

Baldrijan, melisa, hmelj in
pasijonka

Baldrijan, melisa, hmelj, pasijonka so rastline, ki delujejo pomirjevalno, omogočajo boljši spanec in zato zmanjšujejo potenje.

Veliki oman, plahtica in gosji petoprstnik

Rastline za ženske so še veliki oman, plahtica, pri zadnjih preobilnih krvavitvah ne smemo pozabiti na gosji petoprstnik, ki ustavlja krvavitve.

Benediktinka

Benediktinka je rastlina, ki izdatno podpira delovanje jeter. Poleg tega je znana, da odstranjuje stranske učinke kemoterapije in obsevanja ter močno deluje protirakavo.

Balzaminka

Balzaminka, kapljice vsebujejo poleg vodnega izvlečka balzaminke še izvleček komarčka in jih uporabljamo po hudem stresu in izgorelosti ter nervozi.

Ženikelj

Ženikelj je sicer Paracelsusova rastlina pri osteoporozi. Vendar jo tudi sv. Hildegarda priporoča pri težavah z drobovjem. Osteoporoza je, kot smo že pisali v Vrsticah, tesno povezana s stanjem ledvic, ki hranijo naše kosti. Če to energijo izčrpamo preveč, predvsem s strahovi, lahko nastopi osteoporoza. Sicer se nam osteoporoze ni treba bati.