(KNJIGA IZIDE V JESENI, KMALU V PREDNAROČILU)
Smo na pragu meteorološkega poletja, čeprav temperature zaenkrat nič ne kažejo na to. Je pa dobro vedeti, na kaj moramo biti pozorni glede prehrane in ostalih področij. Informacij je polno, še več neumnosti, ko nekdo napiše, da boste hladili srce, skoraj umrem od smeha. Pravzaprav ni smešno, je žalostno, da je toliko neznanja in da so ravno takšni zelo glasni.
Eno takšno bolj splošno priporočilo je, da poleti jemo čim manj grenkega okusa in toliko več ostrega. Grenko podpira srce in srčni ogenj, ta pa je poleti relativno močan, kar lahko pripelje do potlačenja pljučne energije in esence. Oster okus pa vemo, da izgrajuje pljučno energijo in preprečuje njeno zmanjšanje oziroma potlačitev.
Poleti se lahko pojavijo vroči procesi in takoimenovana pritiskajoča poletna vročina (to je bolezenski dejavnik, ki se izraža predvsem z vročino, težkim dihanjem, močnim znojenjem, močno žejo, jezik je temno rdeč in ima rumeno oblogo.), zato moramo podpirati yin želodca in množiti sokove. Paziti moramo, da se ne potimo prekomerno, ker potem izgubljamo sokove in energijo. Hkrati moramo ostati yang vranice dovolj močan. Zato je hrana poleti sveža in hladna, a nikakor preveč mrzla. Če bomo yang vranice začeli uzgubljati, bomo proti koncu poletja deležni preveč vlage, kar ni dobro. Žitarice si poleti lahko privoščimo hladne, na primer kot musli, a zajtrk naj bo vseeno iz toplih.
Poleti jemo manj mastne in težke hrane, več solat. Če bi nastopili vroči procesi in pritiskajoča poletna vročina (v telesu), so priporočljive surove žitarice v obliki kalčkov (pšenica, soja, mungo fižol).
Poleti se priporoča naslednja zelenjava: zelena solata, redkvica, špinača, paradižnik, kumara, buče, korenje, krompir, jajčevec, paprika.
Sadje: hruška, jabolka, jagode, fige, borovnice, maline, pomaranča, banana, ananas, melone, kivi, lubenice. Če obstaja nagnjenost k vročini, se češnjam raje odpovejmo, ker lahko povzročijo ogenj v želodcu. Tudi marelice v prevelikih količinah povzročijo težave v želodcu in vranici. Breskve pa povzročijo notranjo vročino.
Ostala hrana, ki hladi: zajčje meso, jetra, konjsko meso, školjke, mleko, zeleni čaj, sveži sir, skuta, jogurt, tofu. Kitajska medicina priporoča poleti tudi pivo, ki hladi.
V času, ko je sonce najvišje, čemur pravijo tudi yang major ali veliki yang, potrebuje človek manj spanja, varujmo se telesnih naporov in ne izgubljamo preveč sokov. Da bi obvarovali yin, je priporočljiv opoldanski počitek ali kadarkoli čez dan.
Vsem, ki boste odpeketali to poletje v vroče kraje, toplo priporočam, da ne pijete ledenih pijač, pijač z ledom, slednjim se sploh odpovejte, nikar ne bodite samo na solatah ali sadju.
Vse to je eden od glavnih vzrokov za prebavne težave na počitnicah.
Zelo malo je resnih okužb z mikroorganizmi, če upoštevamo osnovno higieno. To vam govorim iz lasnih izkušenj, ker sem bila kot turistka petkrat v Egiptu, nato sva z Urošem živela eno leto tam in vem o čem govorim. Če ste članek natančno prebrali, boste razumeli zakaj.