Tradicionalna evropska medicina®

Piše: veronika Plantan

“Le kdo se je spomnil, da se zdravilne rastline dajejo v sladkor?“ se je spraševala gospa na svojem predavanju. No, sedaj ji odgovarjam, pred tisočimi leti v kitajski medicini, v tibetanski medicini, sveta Hildegarda pred 900 leti piše o delovanju sladkorja, pred davnimi stoletji Paracelsus. Toliko je meni znano.

Sveta Hildegarda pravi, da je sladkor za čiščenje pljuč in možganov, ker pospeši izločanje sluzi iz pljuč. Tu bom odgovorila še na nejasnost okrog možganov, katere omenjam v povezavi z ingverjem. Možgani morajo biti vlažni, če so izsušeni, spraznjeni, ne moremo prav razmišljati, težave so s koncentracijo, jasno je, da se ne moremo čustveno uravnovesiti. Izsušenost je lahko velik problem, zato moramo tudi pri otrocih paziti, da ne pride do te težave, kar lahko povzročijo začimbe, ki izsušujejo. Ker otrokom danes zelo odrekajo sladkor, je tudi to en vidik kot vzrok slabe koncentracije in mnogoterih čustvenih težav. Doslej se ni nihče vprašal, zakaj zeliščni sirupi s sladkorjem seveda, tako dobro delujejo pri izkašljevanju. Ko razumemo Paracelsusovo razlago treh principov v našem telesu, še bolj razumemo, da so otroci drugačni od nas starejših in potrebujejo sladkor ter maščobe, medtem, ko jih mi vse manj. Seveda so izjema določene bolezni. Da otroci trpijo zaradi kožnih težav, je posledica deficita enega od energijskih principov v telesu in vzrok je med drugim pomanjkanje sladkorja v prehrani.

Rjavi sladkor je topel in sladek in učinkuje na vranico, želodec in jetra. Uporabljamo ga pri oslabljenem želodcu in vranice:

  • bolečine v trebuhu, spahovanje in siljenje na bruhanje,
  • zastoj krvi zaradi mraza, motnje menstruacije, krči pri menstruaciji,
  • kronična diareja z močnimi bolečinami v trebuhu in pri pomanjkanju apetita in žeje,

Kontraindikacije: pri sluzi (sluz pomeni, da se vlaga zaradi vročine strjuje!!!), vlagi in notranji vročini.

Beli sladkor je topel, nevtralen, sladek in vlaži pljuča spodbuja sokove, akutne bolečine blaži, zmanjšuje vročino, transformira, preobrazi sluz, tonizira  energijo pri pomanjkanju energije in regulira energijo pri energijskem zastoju v jetrih, napetostih in bolečini v želodcu.

Uporabljamo ga pri:

  • pri suhem kašlju zaradi suhosti v pljučih,
  • deficitu yin želodca: premalo sokov, suhost v žrelu in ustih,
  • slabo delovanje vranice in želodca ali disharmoniji vranice, bolečine v zgornjem delu trebuha, preveč alkohola.

Kontraindikacije: preveč pri obremenitvah zaradi vlage ali sluzi, podpira vročinske procese.

Pitje vode ne navlaži pljuč, vidimo pa, da jih lahko navlaži sladkor. Iz tega sledi, da lahko lažje izkašljamo strjeno sluz, ker jo spreminjamo nazaj v vlago. Če imamo visoko temperaturo, na primer pri gripi, se izgubljajo tekočine in telesni sokovi. Zato nam svetujejo, da moramo vnašati veliko tekočin, a največkrat to ni zadostno, ker morajo te tekočine priti do/v določene organe. Zato ima pomembno vlogo v tem primeru tudi hrana. Mogoče tu samo spomnim, da pljuča kličejo po oljnatem, zato se nekoč pri kašlju mazali predel pljuč s svinjsko mastjo. Zelo dobro je tudi maslo ali olja z vsebnostjo pelina.

Morda se ob tem pojavi misel o medu, ki da je boljši kot sladkor. Ja, med je zelo zdravilen. O njem je že veliko napisanega in nihče ne dvomi o njegovi zdravilnosti. Le sveta Hildegarda je imela nekaj pomislekov glede medu. Če ga uporabljajo debeli ljudje, v njih nastaja sluz in gniloba. Ostalim ljudem niti ne škodi niti ne koristi preveč.

Sicer ima med tudi kontraindikacije, ni primeren pri močni zasluzenosti, predvsem pljuč in občutku polnosti in pretakanju v trebuhu ter pri driski. Med ni primeren za otroke pod 18 meseci starosti, ker lahko med vsebuje sledove živčnega strupa botulin, ki ga dojenčki ne prebavijo in lahko zelo škodi zdravju.