(pomanjkanje sline, suhost oči, zaprtost, suhost v pljučih, črevesju, suha koža…) ali tradicionalno deficit sokov v telesu in tudi krvi

Pri vseh težavah suhosti najprej pomislimo, da vnašamo v telo premalo tekočine, predvsem vode. A po številnih izkušnjah tudi pitje dveh in tudi treh litrov vode na dan ne prinese izboljšanja, celo lahko dodatno obremenjuje ledvice in hkrati splakuje minerale iz telesa.

TRADICIONALNA EVROPSKA MEDICINA®- HILDEGARDINA MEDICINA®

Piše: Veronika Plantan

Voda je hladna, nevtralnega okusa in vpliva na vse organe. Krepi yin, energijo, odstranjuje vročino, nastalo zaradi pomanjkanja yanga, razstruplja. Pri pomanjkanju energije v ledvicah in pomanjkanju yanga ledvic, bi morali piti prekuhano vodo vsaj kozarec zjutraj.

VZROKI

Suhost je lahko posledica pomanjkljive oskrbe s sokovi, do katere pride zaradi različnih vročinskih vplivov in procesov, ki nastanejo tudi zaradi vetra. Po drugi strani je lahko suhost posledica slabega delovanja vranice in želodca ali blokade vlage zaradi nakopičene sluzi ter blokade ali pomanjkanja krvi v jetrih.

Posledica tega so naslednji simptomi: suha koža, huda žeja, razpokana koža, rdečina sluznic, razdražena koža, srbenje, pekoč občutek, zaprtost, telo jezika je rdeče, suh jezik z malo obloge, pomanjkanje sline, suhe oči.

TERAPIJA

Terapija podpira yin želodca, yin pljuč, yin jeter, tako imenovano „sredino“, krepi življenjski potencial, ki je v vranici in mora nadzorovati vnos vročine. Predvsem moramo vnašati sladek okus in hladno kvaliteto hrane.

Žitarice: pšenica, proso, soja, sojino mleko (sladek okus in hladijo). Čeprav je pšenica v nemilosti zaradi alergijskih reakcij, kljub vsemu pri suhosti moramo upoštevati ohlajevalen in zelo vlažilen učinek ter krepitev yina. Še večji učinek ima nakaljena pšenica. Skupaj s pšenico uporabimo še sladki koren (zadržuje vodo) in datelje.

Zelenjava: špinača, jajčevec, paradižnik. Špinača hladi, pomirja jetra, vlaži predvsem črevesje. Iz kuhanega jajčevca pripravimo skupaj z medom in iztisnjenim sokom kuhanega jajčevca napitek, ki vlaži pljuča. Paradižnik podpira yin jeter. Yin tonizira tudi sladki krompir, redkvica, avokado in črne olive. S sladkim krompirjem ne smemo pretiravati, ker lahko povzroči težo v želodcu.

Sadje: banana, mandarina, kivi, breskev, robide, murva, grozdje, melona, lubenica, hruška. Hruške zelo ohladijo in producirajo sokove ter preobrazijo „sluz“. Tudi mandarine množijo sokove. Pri breskvah moramo biti pozorni na morebitne težave kože (razjede). Banane hladijo v področju želodca in črevesja, naoljijo črevesje, zato so primerne pri zaprtju in krvavem blatu. Če bi banane skuhali z lupino, bi bil učinek še močnejši.

Opozorilo
Navajeni smo piti ob zajtrku ogromne količine na primer pomarančnega soka, ko vendar pomaranč ne bi zmogli toliko pojesti naenkrat. To lahko vodi v nastajanje prekomerne vlage, edemov, tudi sluzi in vozlov.

Meso: svinjina, fazan. Predvsem juha iz svinjine mesa daje vlažnost, podpira yin in množi kri. Pomaga tudi pri suhem kašlju, suhosti v ustih, žrelu in grlu ter pri suhi koži.

Jajčni rumenjak vlaži, množi kri, krepi srce, odstanjuje nemir in dopolnjuje yin. Odstranjuje tudi „veter“.

Mlečni izdelki, začimbe, olja: kravje mleko, maslo, ovčje in kozje mleko, jogurt, skuta, mehki siri, kefir, bel sladkor, med, sol, bertramka, sladki koren, repično olje, sezamovo olje, arašidovo olje.

Za močnejše delovanje vlaženja je priporočljiva prekuhana slana voda (ne pretiravamo!!!), kozje mleko z yamom. Pri kravjem mleku moramo upoštevati, da lahko povzroča nastanek sluzi, zato ga pri prehladu ne uživamo. Maslo je po vseh tradicionalnih medicinah zelo dobrodošlo za težave kože, pri stresu in tudi depresiji. Tako maslo kot smetana podpirata yin, predvsem pljuč. Zato ju uporabljamo pri ohlapni, suhi koži, aknah, razjedah v ustih in zaprtju, kar je vse povezano tudi s pljuči ter seveda s črevesjem.

Beli sladkor povzroča veliko vlage. a hkrati tudi vlažno sluz. Repično olje enako vlaži suhost in hkrati odstranjuje otekline. Pri suhosti pljuč se zunanje uporablja svinjska maščoba, tudi za kašelj ali pa maslo.

POMANJKANJE KRVI IN YINA V JETRIH

To se izraža z vrtoglavico, šumenjem v ušesih, nespečnosti, suhostjo v očeh… Tu nas zanima predvsem suhost v očeh, ki je pogosta težava. Kri oskrbuje tudi oči.

Prehrana v tem primeru: korenje, špinača, stebelna zelena, paradižnik, regrat, črna soja, oreh, lešnik, sončnična semena, sezam, mango, murve, liči, češnje, grozdje,limona, slive, kurja jetra, kokošja jajca, svinjina, raca, hobotnica, telečja jetra, fazan, zajec. To je samo del, kjer krepimo kri glede na že zgoraj opisane težave oziroma blokade v jetrih. Jetra so povezana z delovanjem oči, hranijo vezi in tetive.

Priporočena živila opisana v prispevku favorizirajo vlažilen in predvsem hladen, delno tudi topel učinek pri jetrih  ter sladek ter kisel okus, čim več jih vključite v dnevno prehrano.

Pozorno preberite prispevek in se ravnajte glede na vaše simptome, ali gre za vsesplošno suhost v telesu, ali zgolj suhe oči. Prehrana naj bo kljub vsemu uravnotežena,v tradicionalnem smislu.

RASTLINE

Razen omenjene bertramke (ima različno delovanje) in sladkega korena (pri visokem krvnem tlaku je uporaba omejena na dva do tri tedne in redno merjenje tlaka), poglejmo še nekaj rastlin, ki so  bolj hladne ali zmerno tople in hkrati vlažne: polajeva meta, navadni vratič, semena maka, kumara, komarček (pravilna toplota in ni ne suh ne vlažen, zato je tako pomembna rastlina v medicini svete Hildegarde. Hkrati pomaga odstraniti sluz.), cikorija, šetraj, jelenov jezik, kreša, baldrijan. Zelo ugodno deluje pri opisanih simptomih Hildegardin pripravek hruškov med.

TO JE DEL VSEBINE TEČAJA.

Bertramka je tu

Sladki koren je tu

Hildegardin hruškov med je tu