Vsi vemo, da tudi ob najhujših epidemijah v zgodovini človeštva niso vsi zboleli. Močan imunski sistem poskrbi, da se nas ne virusi ne bakterije ne morejo dotakniti. Medtem ko nas grabi strah in skrbi ob paniki, ki jih povzročajo mediji, raje poglejmo, kaj nam je storiti, da ne bomo zboleli in če že, da bomo bolezen premagali brez zapletov in dosegli hitrejše okrevanje.

Sicer vas že veliko ve, da so rastline zdravilne, vendar ko zbolimo, se nas poloti strah in ne zaupamo več v svoje vedenje. Vera kar nekam izgine in v nas prevlada strah. Strah naredi plodna tla za bolezni.

Da moramo poskrbeti za preventivo in kako, najbrž vsi vemo: pranje rok z milom itd. Kaj pa lahko naredimo za močan imunski sistem, kar je najboljša preventiva?
Vse tradicionalne medicine imajo nasvete na tem področju. Okrepiti moramo delovanje predvsem vranice, ki predstavlja ogenj v našem telesu, ki skrbi, da se hrana prebavi, razdeli na hranilne in odpadne snovi, proizvaja energijo za celo telo. Vranica pošlje najprej energijo v pljuča, le ta jo razpršijo po celem telesu. Če to dobro deluje, potem je naš imunski sistem močan, ker procesi normalno tečejo in je dovolj energije.

Vranico krepimo s toplo hrano, kar pomeni, da jemo več kuhane hrane, se izogibamo vsaj citrusom, ki zelo hladijo naše telo in ugašajo notranji ogenj, vranico. Hrani dodajajmo tople začimbe in zelišča, cimet, poper, klinčke, hren, pravi galgant,… Dan začnimo s čajem iz komarčka, kateremu smo dodali nekaj pravega galganta. Jejmo čim več jedi na žlico, juhe, enolončnice. Grelni učinek ima tudi perutnina. Okrepi nas tudi juha s kurjimi jetrci (poskušajte dobiti čim boljše). Sicer pa tradicionalne medicine v takih primerih pravijo, da ob oslabelem stanju organizma ne gledamo toliko na morebitne strupe v določenem živilu, temveč na učinek, ki ga na primer jetrca dosežejo, ko jih pojemo. Jejmo veliko zelene solate z dodatki zeli, kisa in olja. Ne pozabimo še na zdravilni in predvsem ogrevalni učinek kostanja. Uporabimo lahko tudi kostanjevo moko kot nadomestilo za navadno moko.

Če uporabljamo rastline in zelišča kot antiviralike moramo vedeti še nekaj. Nekatere rastline so sinergijske rastline, ker določeno zdravilno rastlino pripeljejo na mesto bolezni, v organ, kjer je potrebna in povečajo njen učinek. Ena takih rastlin je sladki koren. Najboljše v prahu. Hkrati sladki koren zmanjšuje morebitno strupenost drugih rastlin.

Tudi kitajska medicina vedno kombinira zdravilne rastline na takšen način. Če gledamo iz tega stališča, bi lahko dodajali sladki koren tudi v hrano, ki krepi vranico in tako dosegli še močnejši učinek (v juho potresemo nekaj prahu sladkega korena). Tudi jutranjemu čaju dodamo še sladki koren. Pri sladkem korenu moramo samo vedeti to, da lahko viša krvni tlak. Če smo v tej rizični skupini uporabo omejimo na 4 do 6 tednov.

Še ena rastlina, ki jo zelo priporoča sv. Hildegarda, je betramka. Ta rastlina je del pelargonijine mešanice za gripo. Hildegarda pravi, če jo dodajamo v hrano, bomo ozdraveli, kdor pa še ni bolan, tudi ne bo zbolel. Bertramko uporabljamo seveda tudi samostojno, tako da jo potresemo po hrani, ker poskrbi za boljšo prebavo hrane, za boljšo presnovo in tako spet izboljša imunski sistem, ker olajša delo vranici. Bertramka ni primerna za nosečnice.

Poglejmo še nekaj rastlin, ki jih jemljemo ob prehladnih obolenjih po nasvetih Hildegarde: veliki oman pri težavah s pljuči, veliki lučnik, komarček, galgant, repik…pri vnetem grlu in žrelu, črna meta, ožepek, timijan, … pri kašlju. Pri kašlju Hildegarda priporoča še pelinovo olje, ki ga vtremo na predel prsi pred spanjem. Pelinovo vino priporoča kot odlično preventivo pred virozami in gripo. Pelargonijino mešanico (pilogrip) poznajo vsi, ki že uporabljajo rastline po nasvetih Hildegarde. Protivirusno delovanje ima tudi melisa, zato je poznana vsem s herpesom na ustnicah.

Seveda je rastlin še veliko, vendar poglejmo še eno metodo, ki jo uporablja kitajska medicina in to je moksa. Z mokso grejemo imunske točke na telesu in s tem krepimo imunski sistem.

Najboljša za vranico je točka, ki se nahaja štiri vaše prste na notranji strani noge od kosti gležnja navzgor po nogi tik ob kosti. Grejemo jo tako dolgo, dokler ne čutimo prijetne toplote v notranjosti in to delamo večkrat na dan. Grejemo lahko tudi točko, ki se nahaja pod sedmim vratnim vretencem (če sklonimo glavo, je sedmo tisto, ki najbolj štrli navzven). Grejemo še področje na trebuhu na sredinski črti eno ped od sramne kosti navzgor proti popku. Ne moksamo okrog popka!!!

Več o uporabi mokse boste lahko zelo kmalu prebrali v najnovejši knjigi Uporaba mokse z osnovami tradicionalne kitajske medicine.
Več o knjigi je tu.

Naj so vam te informacije v podporo, da premagate strah v vedenju, da lahko za svoje zdravje največ storite sami. Tako si boste spet povrnili vero in ohranili zdravje.