Zdravilna rastlina v vseh tradicionalnih medicinah in seveda tudi pri Hildegardi

Hildegarda priporoča koreniko kuhano v vinu pri vročičnih stanjih. Potoniko priporoča še pri omedlevici in padavici (epilepsiji).
Potonika deluje notranje in zunanje protivnetno, krepi vene, zmanjšuje otekline. Deluje diuretično in pomirja. Tradicionalno so jo uporabljali še pri žolčnih kamnih, hemoroidih, krčnih žilah in težavah z menstruacijo. Spodbuja tudi delovanje maternice. Tradicionalne medicine uporabljajo skorjo korenike in semena.
Potoniko seveda moramo znati uporabljati, ker če jo predoziramo, predvsem liste, semena in koreniko, povzroči bruhanje, težave v prebavnem traktu z drisko in kolike. Ne smejo je uporabljati tudi nosečnice. Pred uporabo naj vam svetuje izkušen terapevt.

Proti omedlevicam in stari recepti priporočajo tudi pri epilepsiji naslednji recept:

SLADKOR S CVETNIMI LISTI POTONIKE (Paeonia off.)

2 do 3 prgišča cvetnih listov potonike zmešamo s trikrat toliko sladkorja, zmečkamo v mežnarju ali s paličnim mešalnikom v kašo, ki jo damo v steklen kozarček in za tri dni postavimo na sonce. Vsak dan premešamo. Po treh dneh zmes stresemo na papir za peko in posušimo. Ko je zmes posušena zmečkamo v prah in shranimo v temen kozarec.
Uporaba: pri omedlevici med menstruacijo, kot dodatek in preventivno pri epilepsiji, migreni lahko vzamemo eno čajno žličko tega potonikinega sladkorja, samostojno ali ga raztopimo v čaju. To je dnevna doza in je ne smemo prekoračiti.
Tudi temu pripravku se naj nosečnice in osebe z občutljivim želodcem raje izognejo.