Tradicionalna kitajska medicina

Piše: Veronika Plantan

Veste, naše siničke že čivkajo o mrazu, beli barvi in črni hrani na krožniku, ker skoraj vsak dan vidim eno objavo in vse iste posplošene objave o ledvicah.

Zato poglejmo kakšna so dejanska dejstva. Najprej povejmo, kar že vsi vemo, namreč ledvice so organ v telesu, v bistvu dva in tako kot vsi ostali organi imajo vpliv na druge organe in na procese v telesu. Vse, kar vpliva na en organ, del telesa, vpliva sčasoma, tudi zelo kmalu, na celotno telo.

Ledvice so sedež prirojene konstitucije, kar pomeni, da lahko samo tu ustvarimo zmožnost ali sposobnost za dolgotrajno delo, torej vzdržljivost, ki zahteva močno konstitucijo. Temu rečemo tudi prirojena esenca, energija, od katere je odvisna tudi naša dolgoživost. Tukaj se shranjujejo čutni dogodki za kasnejši priklic. Krogotok ledvic je torej sedež dinamičnega znanja, vedenja, hkrati zmožnost spoznanja, moči volje, vzdržljivosti in vztrajnosti.

Ledvice predstavljajo tudi osnovo za hibernacijo. Zato tu poteka tudi shranjevanje, hlajenje in kopičenje zalog (zimsko spanje). Tu najdemo tudi ying (ne, ni napaka), strukturni potencial, ki je osnova za močno konstitucijo in vitalnost ter tvori energijsko osnovo življenja. Gre za skupek potenc, ki uravnavajo rast, plodnost, nosečnost, spermo in semenčeca.

Vedeti moramo tudi, da yang ledvic greje sredino (vranico in želodec). Energija se mora iz zgornjega grelca spustiti in s tem oskrbeti ledvice s svežo energijo, da lahko ledvice to energijo zadržijo. V nasprotnem primeru se spusti, gre navzdol in iz človeka.

Da bi to preprečili, je zanimiva in preprosta vaja: ko gremo na vodo, trdno stisnemo pesti, stisnemo skupaj zobe in se ob tla opremo s palcem na nogi. Preizkusite večkrat in opazili boste razliko.

Yang ledvic mora greti torej tudi pljuča, da se energija lahko spusti. Hkrati je z ledvičnim yangom povezana tudi drenaža telesa in porazdelitev tekočin, kar pa v veliki meri prevzame krogotok sečnega mehurja. Energija ledvic podpira sečni mehur, da lahko podpre črevesje pri ločevanju tekočin in pljuča, da se energija lahko spusti.

Vsi vemo, da je mraz to, česar ledvice ne marajo, ker blokira ledvični yang, vendar ledvice sovražijo tudi preveliko suhost, ki bi lahko poškodovala ledvični yin. Če je blokiran yang ledvic, pride do upočasnitve procesov, do blokade energije, do pomanjkanja tekočin.

Okus, ki podpira procese in deluje v globino, je slani okus. Ta razprši na primer blokado in istočasno mehča ter zaradi higroskopičnosti proizvaja sokove ali tekočine. Tako slano in hladno najbolj ohranja ledvični yin, medtem ko ledvični yang zahteva toplo ali vroče in ostre okuse. Tu moramo vedeti še to, da yang ledvic tvori osnovo za yang vranice in yang pljuč. Iz tega sledi, da če je dolgotrajno zmanjšana energija yanga ledvic, se bo zmanjšal yang vranice in pljuč. Zato je tukaj preventivna terapija velikega pomena.

Simptomi zmanjšanega yanga in energije: povečano potenje, mrzle roke in noge, brezbarven in prozoren in obilen  urin, inkontinenca, tinitus, slab sluh, glavobol, izpadanje las, slaboten lumbalni predel, prolaps maternice, težave s koleni, kratka sapa pri naporu, zmanjšanje kostne mase.

Priporočeno: laški muhvič, proso, pravi kostanj, orehi, komarček, zelje, kitajska čebula, grozdje, kokošje meso, kurja jetra, ovčetina, kozje meso, jelenovo meso, goveje ledvice, svinjske ledvice, kozice (rakci), cimet, klinčki, zvezdasti janež.

Pri primanjkljaju yina ledvic prihaja tudi do primanjkljaja yina jeter in srca ter do primanjkljaja tekočin. Ledvični yin ne more nadzorovati yang srca v mirovanju, zato prihaja do potenja ponoči in tudi do razbijanja srca.

Če se manjša yin, se veča yang in nastopijo: vrtoglavica, motnje spanja, temen in malo urina, suha usta, povečana žeja, nagnjenost k zaprtju, bolečine v hrbtu, nočni izliv semen, tinitus, manjšanje kostne mase.

Za podporo ledvičnemu yinu je priporočen slan okus, hrana, ki spodbuja nastanek sokov, pogosto hladne jedi (ne mrzle) in istočasno slana in grenka hrana: korenje, sadež črne murve, češnje, črno grozdje, kokošje jajce, svinjina, goveje in svinjske ledvice, račje meso, krap, hobotnica, ostriž, bukov ostrigar, ovčje mleko, maslo, svež sir, bel sladkor, sezamovo olje, sol, smetana.

Seveda na ohranjanje ravnovesja in energije v ledvicah vpliva tudi pretiran in dolgotrajni strah, na kar nikakor ne smemo pozabiti, niti na zdravilne rastline. Ledvice podpirajo v glavnem rastline, ki jim vlada Venera (signature v knjigi Paracelsusova medicina).

Upam, da vam bo zapis pomagal k boljšemu počutju in razumevanju, da je potrebno znanje, če se želimo podpreti z dietetiko po TKM in poznati diagnostiko ter zdravilne rastline.