Piše: Veronika Plantan

Zdravilna je cela rastlina, listi, cvetovi in plodovi oziroma semena. Da zmanjšuje prepustnost kapilar, je dobra pri krčnih žilah, niža tlak, ker širi žile in niža krvni sladkor. A to že večina ve. 💚
Kako pa deluje v prehrani? Velikokrat pokličejo ljudje, ki so jim razni terapevti dodelili jedilnik z obilico ajdove pa tudi prosene kaše in se pritožujejo, da jim to sploh ne odgovarja, a ljub temu vztrajajo z dieto. No, tega sicer ne razumem.

Pa poglejmo, zakaj marsikomu ajdova kaša ne odgovarja. 🤔

Ajda je hladna in sladka, odstranjuje vlago, zatrdline (ki se tipajo v želodcu in črevesju), spušča energijo, ohlaja vročino in razstruplja. Glede na to je ne bi smeli uživati pri mrzlem želodcu, mrazu v vranici in pomanjkanju energije v obeh organih. Zaradi tega povzročajo večje količine prebavne motnje, napihnjenost in omotičnost ter celo vrtoglavico. 🤔
In ravno pri osebah, ki imajo oslabljen želodec, hkrati oslabljeno vranico, ki je prebavni ogenj, je ajda težava in največkrat uživajo tako zgrešene diete. 🤔Seveda se bo marsikdo vprašal, zakaj je tako? Zato, ker ajda res krepi vranico, a to je zgolj en podatek, ki ga upoštevajo. Ne znajo pa sestaviti cele slike stanja organizma. 🤔
Potem so tu še recepti, kako ajdo pripraviti. Da bi odprli meridian želodca in odstranili ovire v debelem in tankem črevesju,spustili energijo navzdol (visok tlak…) ajdo skuhamo skupaj z redkvijo. Lahko jo tudi prepražimo in dodamo kuhano redkev.
Pri oslabeli vranici, vlažni vročini v trebuhu, pri motnem urinu, blagi driski in belem toku ajdovo kašo nalahno prepražimo in uprašimo, dodamo malo vode in naredimo tabletke. Vzamemo šest tabletk z vročo vodo. 💚

Naslednji recept pa po navadi pride v poštev poleti, ko sta želodec in črevesje v neravnovesju in zato nastajajo akutne bolečine v trebuhu.

Prepražimo nalahno, da zadiši nekaj ajdove moke in dolijemo nekaj vode( kot za prežganko, a mora biti kar gosta). S tem receptom spustimo energijo navzdol (visok tlak). 💚

Potem, ko res razumemo, kaj je res zdravilno za naše telo, ne nasedamo reklamnim nebulozam

o ajdovih kalčkih s kardamonom za zdrav poletni zajtrk in še kaj. Poletna vročina namreč sama po sebi ne more ogreti mrzlega želodca, zato ga nikar dodatno ne ohlajajte s hrano. 🤔😉❤️
Ja tudi o zdravilni hrani bo izšla knjiga. Danes ste dobili košček.