Piše: Veronika Plantan
Zdravilna je cela rastlina, listi, cvetovi in plodovi oziroma semena. Da zmanjšuje prepustnost kapilar, je dobra pri krčnih žilah, niža tlak, ker širi žile in niža krvni sladkor. A to že večina ve. 

Kako pa deluje v prehrani? Velikokrat pokličejo ljudje, ki so jim razni terapevti dodelili jedilnik z obilico ajdove pa tudi prosene kaše in se pritožujejo, da jim to sploh ne odgovarja, a ljub temu vztrajajo z dieto. No, tega sicer ne razumem.
Pa poglejmo, zakaj marsikomu ajdova kaša ne odgovarja. 
Ajda je hladna in sladka, odstranjuje vlago, zatrdline (ki se tipajo v želodcu in črevesju), spušča energijo, ohlaja vročino in razstruplja. Glede na to je ne bi smeli uživati pri mrzlem želodcu, mrazu v vranici in pomanjkanju energije v obeh organih. Zaradi tega povzročajo večje količine prebavne motnje, napihnjenost in omotičnost ter celo vrtoglavico. 

In ravno pri osebah, ki imajo oslabljen želodec, hkrati oslabljeno vranico, ki je prebavni ogenj, je ajda težava in največkrat uživajo tako zgrešene diete.
Seveda se bo marsikdo vprašal, zakaj je tako? Zato, ker ajda res krepi vranico, a to je zgolj en podatek, ki ga upoštevajo. Ne znajo pa sestaviti cele slike stanja organizma. 


Potem so tu še recepti, kako ajdo pripraviti. Da bi odprli meridian želodca in odstranili ovire v debelem in tankem črevesju,spustili energijo navzdol (visok tlak…) ajdo skuhamo skupaj z redkvijo. Lahko jo tudi prepražimo in dodamo kuhano redkev.
Pri oslabeli vranici, vlažni vročini v trebuhu, pri motnem urinu, blagi driski in belem toku ajdovo kašo nalahno prepražimo in uprašimo, dodamo malo vode in naredimo tabletke. Vzamemo šest tabletk z vročo vodo. 

Naslednji recept pa po navadi pride v poštev poleti, ko sta želodec in črevesje v neravnovesju in zato nastajajo akutne bolečine v trebuhu.
Prepražimo nalahno, da zadiši nekaj ajdove moke in dolijemo nekaj vode( kot za prežganko, a mora biti kar gosta). S tem receptom spustimo energijo navzdol (visok tlak). 

Potem, ko res razumemo, kaj je res zdravilno za naše telo, ne nasedamo reklamnim nebulozam
o ajdovih kalčkih s kardamonom za zdrav poletni zajtrk in še kaj. Poletna vročina namreč sama po sebi ne more ogreti mrzlega želodca, zato ga nikar dodatno ne ohlajajte s hrano. 





Ja tudi o zdravilni hrani bo izšla knjiga. Danes ste dobili košček.