Hildegardina medicina (zaščitena znamka)

Danes s sodobnega medicinskega stališča vemo mnogo o tej bolezni, kako nastane, kakšnega tipa je in kakšne posledice pušča, če je nezdravljena. V tem članku se bomo omejili na starodaven način zdravljenja te bolezni oziroma lajšanja simptomov in poznejših zapletov. Zato moramo na bolezen, tako kot na vsako drugo težavo pogledati celostno.
Vprašanja, ki jih dobimo v zvezi s diabetesom, se nanašajo največkrat zgolj, kako zmanjšati krvni sladkor in katere rastline so za to najboljše. Res so rastline, ki pomagajo zmanjšati ali uravnovesiti krvni sladkor. Zelo dobra sta rman in repik. Tudi murva je znana, da niža krvni sladkor, vendar je v ta namen najbolj učinkovita skorja z murvinih korenin. Ostalo, listi, sadež so za druge težave. Tu ne gre le za zmanjševanje sladkorja, s temi rastlinami predvsem podpremo delovanje trebušne slinavke. Sveta Hildegarda ni opisovala te bolezni z imenom, kot jo poznamo danes. Največkrat piše o sluzi, ki zajame organe v trebuhu in zato zbolijo. Piše tudi o vseh simptomih, ki so posledica slabo zdravljenega diabetesa.
Kdor pozna njen jezik, ve, da je slikovit in da vsako težavo opiše tako, da nam današnje vedenje razjasni sliko. Ker izhajamo iz tradicionalnih medicin, vemo, da je sluz, ki se strjuje , vzrok številnim boleznim. Hildegarda tudi piše, da raste kamen v telesu in seveda tu ne misli le na sečne in žolčne kamne, govori tudi o poapnenju žil, holesterolu, motnjah prekrvavitve in posledicah tega, kot je srčna in možganska kap, koronarna bolezen, slabo celjenje ran, gangrena, impotenca.
Pri diabetesu moramo podpreti tudi delovanje ledvic, saj je odpoved ledvic pogost zaplet pri tej bolezni.
Zaradi slabe prekrvavitve lahko pride do poškodbe živcev, kar se kaže z mravljinčenjem, bolečino, z izgubo občutka v rokah ali nogah. Če je prizadeto avtonomno živčevje, poškodba živcev, ki uravnavajo krvni tlak in prebavila, prihaja do nihanja krvnega tlaka, moteno je delovanje prebavil z nenadnimi driskami, lahko nastopijo tudi težave s požiranjem.
Zaradi poškodbe malih žil mrežnice se slabša vid, kar v najhujšem primeru lahko vodi v popolno slepoto.
Glede na zapisano je jasno, da ena rastlina ali dve ne bosta rešili bolezni. Po načelih svete Hildegarde bomo uporabili ženikelj, ki ga priporoča v vinu skupaj s sladkim korenom. Ženikelj je rastlina, ki jo Hildegarda priporoča za bolne organe in žleze v vsej trebušni votlini, kar pomeni, da je zelo dober tako za ledvice kot trebušno slinavko. Tukaj moramo omeniti, da je ženikelj Paracelsusova rastlina za težave kosti, ki po tradicionalni medicini izhajajo iz neravnovesja v ledvicah. V sodobni fitoterapiji se ženikelj (Sanicula europaea) uporablja pri notranjih krvavitvah, krvavitvah iz nosa, pri driskah in griži (adstringent), pri suhem kašlju in bronhitisu.
Najpomembnejše pri ženikelju je protivnetno delovanje in močna podpora pri okrevanju. Če ženiklju dodamo še sladki koren, dobimo še močnejši protivnetni pripravek, ki krepi organe, imunski sistem in se odločno upira virusom in bakterijam (o tem smo že pisali). Sladkega korena ne smejo prekomerno uživati osebe z visokim krvnim tlakom (največ dva tedna neprekinjeno), izogibati se mu morajo tudi bolniki s hudo ledvično boleznijo in tisti, ki jemljejo zdravila z vsebnostjo digoksina (glikozid, ki povečuje krčenje srčne mišice in upočasnjuje srčni utrip), sladki koren ni primeren za nosečnice in pri anemijah.
Če so ledvice že zelo prizadete, lahko uporabimo samo ženikelj in komarček. Pri grozeči aterosklerozi, pri slabi prekrvavitvi in drugih s tem že opisanih težavah Hildegarda priporoča naslednje rastline: galgant (Alpinia off.), diptam (Dictamnus albus) in dolgodlakavo škržolico (Pilosella off. syn. Hieracium pilosella) ter bertramko (Anacyclus pyrethrum).
Rastline priporoča posamično ali v pravi kombinaciji. Lahko dodamo še rman in komarček. Ker je doziranje predvsem diptama in bertramke omejeno (v prahu lahko vzamemo trikrat dnevno dve do tri noževe konice vsake rastline), je boljši že narejen pripravek imenovan zelena moč, ki vsebuje vse omenjene rastline v pravilnem razmerju. Zelo dober je pri vseh težavah, ki smo jih opisali, predvsem pri slabi prekrvavitvi, pri povišanem holesterolu, stresu, pomanjkanju energije, impotenci (tu govorimo o impotenci zaradi diabetesa)… Bolniki, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, bi morali biti previdni pri uporabi določenih rastlin, predvsem škržolice in diptama.
Pri bolečinah v nogah Hildegarda priporoča bertramkino mešanico, ki vsebuje bertramko, ingver in poper. Zunanje pa lahko uporabimo še badljevo olje (sok iz rastline pegastega badlja v oljčnem olju), ki neguje utrujene noge.
Če naredimo povzetek, ravnamo se glede na simptome in uporabimo tiste rastline in pripravke, ki jih potrebujemo. Če je bolezen še na začetku, bodo morda rman, repik in murva dovolj, da pomagajo uravnavati krvni sladkor, predvsem pri starostnem diabetesu, lahko bodo učinkovite tudi pri drugem tipu.
Vendar ne smemo pozabiti na osnovni vzrok, ki je pripeljal do nastanka te bolezni. Zakaj naša duša trpi? Zakaj si ne dovolimo nobenih sladkosti v življenju, zakaj nam skrbi in misli grenijo življenje in povzročajo izbruhe jeze in besa. Zakaj v življenju ne čutimo varnosti, resnične varnosti. Zakaj smo nekje na začetku poti čutili neznanski strah in jezo hkrati, ki sta razplamtela ogenj v ledvicah in ta ogenj se je lahko neovirano dvigal navzgor po telesu, na svoji poti zažgal trebušno slinavko, prispel do oči in poškodoval vid…