V tem za marsikoga stresnem obdobju karantene je veliko ljudi posegalo po moksi in sledilo navodilom, ki so jih našli na spletu, v trgovinah, kjer mokso prodajajo ali drugje. Še nikoli nisem dobila toliko klicev v zvezi z uporabo mokse zaradi stranskih učinkov. Bila sem urgenca za številne, ki si na urgenco niso upali in reševala težave, ki so nastale zaradi moksanja predvsem v popek, okrog popka in moksanja dihalnih obolenj.
Nekaj oseb je tudi pristalo na urgenci, ker drugače ni šlo. Nekaj cvetk bom napisala: moksanje pri krvavitvah iz maternice, ki niso menstruacija – moksa je prepovedana. Stranski učinki po moksanju popka so bili neznosni krči in napihnjen trebuh. Drug v nebo vpijoč primer je bil, da se je po moksanju popka pri osebi nagnjeni k zaprtju to poslabšalo do hude oblike zaprtja in bolečin v trebuhu. Naslednji primer – sum na pljučnico in moksanje – oseba je bila dva tedna brez energije, je obležala v postelji, tu je tudi sledil obisk urgence. Potem moksanje raznih vročinskih stanj in vnetnih procesov je enako zelo poslabšalo simptome. In še eden, ki se tudi ne bi smel zgoditi, vročinski krči pri dvoletniku zaradi moksanja.
Od slej naprej svetujem vsem, da se za reševanje težav po moksanju obrnete na tiste, ki vam takšen način svetujejo. In na tem mestu ne sprejemam komentarjem, da je tolikim pomagalo. Je pa vsekakor v mesecu in pol skoraj stotim škodovalo in najbrž to ni zanemarljiva številka.
Za konec navkljub vsemu, moksa je učinkovito terapevtsko sredstvo, ki ga moramo znati uporabljati. Potrebno je znanje in še enkrat znanje!!!
Ti zgoraj opisani primeri in seveda še drugi so se pojavljali tudi v preteklem času, le da so v času karantene prešli vse meje. Predvsem zaradi kontraindikacij, ki jih večina ne pozna, kar sem ugotavljala v dolgoletni praksi, zato sem na pobudo mnogih napisala knjigo Uporaba mokse z osnovami TKM, ki je izšla v tem karantenskem času.