PREHRANA PO TRADICIONALNIH MEDICINAH V ČASU VIROZ IN PREHLADOV

„Večina bolezni izhaja iz mrzlega želodca
           Sv. Hildegarda
Sodoben pogled na prehrano se ozira predvsem na vitamine in minerale, ki jih določeno živilo vsebuje. Tradicionalne medicine izhajajo iz dejstva, kaj kakšna hrana povzroči v telesu, ga pogreje ali ohladi, ga navlaži, izsuši, naolji itd.
Ravno v tem času, ko je v naše kraje prispel mraz, bi morali uživati hrano, ki greje in tako ohranja prebavni ogenj, da normalno poteka. Večina sadja in zelenjave telo hladi. Zato bi morali omejiti uživanje citrusov, kivija, prekomerne surove hrane bi se prav tako morali izogibati. Zelenjavo malce podušimo, enako tudi sadje. Jabolku bi lahko dodali malo cimeta in s tem spremenili delovanje jabolka. Od sadja sta vroča liči in češnje, slednjih v tem času ni. Vroče začimbe so hren, cimet, klinčki, poper, pravi galgant, kardamom.
Vroče oz. toplo je še ovčetina, perutnina, jagnjentina in tudi jajca. Topli so še sol, kajenski poper, ingver, česen, med, brinove jagode, granatno jabolko, sesam, orehi in arašidi so vroči. Topel je oves. Grelni učinek ima tudi kava in črni čaj, medtem ko zeleni hladi. Topel je še krompir. To je hrana, ki bi jo morali uživati, da bi ohranjali notranji ogenj in s tem imunski sistem. Ne smemo pozabiti na kostanje, ki jih lahko uživamo kuhane ali pečene. Imajo zelo ogrevalen učinek na telo in podpirajo vse organe v telesu, predvsem pa vranico. Kot zanimivost je še banana, ki je sicer težka, a naolji črevesje in tudi pljuča, kar ugodno vpliva pri obolenjih dihal, saj pljuča ne marajo vode, morajo biti naoljena. V ta namen lahko uživamo kravje maslo, ki prav tako greje.
Greje tudi vino. V zmernih količinah ga je priporočala tudi Hildegarda, celo bi naj zjutraj pili vino, ne vodo. Sicer pa dan začnimo s komarčkovim čajem in pravim galgantom. Ob jedeh na žlico, topli hrani, pa si privoščimo obilo zelene solate, ki smo jo obogatili z zelišči, kisom in bučnim oljem. Vse vitamine pozimi dobimo v kislem zelju in kisli repi. Nekateri minerali iz zelenjave so nam dostopni šele po dušenju. Ne pozabimo med obrokom piti toplo vodo, saj bo to še dodatno ohranjalo toploto in pomagalo pri prebavi. Vse to je zelo pomembno, če izhajamo iz dejstva, da veliko bolezni izhaja iz mrzlega želodca. Tako je zapisala tudi sveta Hildegarda. Tudi če ni prave absorpcije, telo ne more dobiti želenih snovi. Tu lahko pomaga izredno priljubljena bertramka. Še vedno si lahko privoščimo pelinovo vino, za boljši imunski sistem in gretje želodca.
Le pri povišani temperaturi si lahko privoščimo hladno hrano, vendar le toliko časa, da temperatura pade. V nasprotnem primeru bomo bolezen lahko zelo poslabšali. Saj vemo, kaj nam prija, ko zbolimo. Poslušajmo sebe!
Ostanite zdravi in veseli.