Hildegardina medicina

Mogočna rastlina z mogočno rastjo nam kaže, da ima močne zdravilne lastnosti, ki jih najdemo v koreninah. Najdemo ga tudi v naravi, sedaj je v cvetju, vendar ga zlahka gojimo na vrtu, tako ga v jeseni tudi lažje izkopljemo za uporabo.

Hildegarda veliki oman priporoča pri težavah pljuč, pri migreni in ostalih glavobolih ter težavah oči. Po njenem navodilu ga skuhamo (vremo 5 minut) v vinu in dodamo nekaj medu. V 1liter vina damo 50g suhih korenin.

Zdravilne lastnosti: redči sluz, olajšuje izkašljevanje, spodbuja menstruacijo, je antibiotik (zavira stafilokoke), priporočajo ga celo pri tuberkulozi, krepi tkivo, zato preprečuje in zdravi prolaps organov (v menopavzi, da ne pride do spuščanja maternice, dopolnjuje tudi ostale estrogenske rastline), krepi želodec in deluje protirakavo, predvsem priporočljiv pri tumorjih. Ameriški državni inštitut za raka je raziskoval delovanje in učinke ter potrdil, da preprečuje tumorje.

Nekateri viri ga priporočajo tudi pri težavah z jetri, uničuje glivice in spodbuja delovanje žolčnika.

Ne smemo pozabiti, da spodbuja imunski sistem, razstruplja in regenerira.

Ker spodbuja delovanje maternice, ga ne smejo uporabljati nosečnice, možne so tudi kontaktne alergije, notranje pa lahko draži sluznico, velike doze povzročijo drisko, bruhanje in krče.

Po starem izročilu naj bi oman nastal iz solza lepe Helene, ko je jokala za svojim ljubim. Iz tega izročila naj bi veliki oman zdravil tudi čustvene rane, predvsem melanholična stanja in strahove.