Obstoja le ena harmonija, eno zdravje in ena bolezen.

Franz Anton Mesmer

Na tem temelji celotna doktrina magnetizma. Magnetizem je metoda, s katero lahko pozdravimo bolezni, vse. Zato, ker seže do njenih korenin, do duše. Magnetizem je bil vgrajen v človeštvo, kot so vgrajene različne moči. Po izvoru je to umetnost zdravljenja, stara toliko kot človeštvo. Doktrina magnetizma pa je nova, ker so se skozi zgodovino razpršena dejstva ponovno zbrala in so se lahko združila v teorijo, na kateri je bila osnovana racionalna praksa.

Pri študiju virov starodavnih pogosto najdemo opise nenavadnih pojavov, ki jih sodobna teorija ne zmore razumeti in jih zato pospravi v omaro mitov in legend in jih odrine iz realnosti. Taki pojavi ne manjkajo v nobenem času in pri nobenem ljudstvu. Vsi so videli  enake pojave, le da jih opisujejo različno. Skozi čas so zdravljenja bolezni z različnimi prijemi različno poimenovali, kot umetnost čaranja, čudeži, črna in bela magija, prakse v templjih, jasnovidnost v spanju, pri orakljih, vizije, ekstaze. Vse se je izvajalo zelo podobno, le kazalo se je različno od dežele do naroda in posameznikov. Tako so različno razlagali nadnarave pojave, govorili so, da prihaja človek v stik z demoni, bogovi, duhovi, vilami, zato ker je vsak narod, vsaka dežela ali posameznik doživljal to drugače. Magnetizem je zato pomembno sredstvo znanosti in filozofije, ker lahko zdaj vse te pojave in mite osvetli, izostri, pojasni in ponovi. Magnetizem je bil položen v zibelko človeštva za ohranjanje zdravja človeka.

Zdravljenje se je pred tisočletji sistematično izvajalo v templjih, ki so bili posvečeni boginjam in bogovom. Izvajali so ga visoki svečeniki, ki so to skrivnost hranili v ozkem krogu posvečenih. Danes je najbolj poznan Hermes Trismegistus, ki je zapustil zapise o zgradbi realnosti, modrosti in metodah zdravljenja. V tej hermetični šoli so izbrane naučili najgloblje skrivnosti zdravljenja. Moč zdravljenja se v človeku razvije tako, da prebudimo spečega alkimista v sebi na poseben način. Ko je to storjeno, lahko zdravimo druge. Na stenah templjev v Egiptu najdemo veliko prikazov postopka magnetiziranja.

Magnetizem je metoda zdravljenja, ki se uporablja, glede na ohranjene zapise in izročila vsaj pet tisoč let. Ti viri se sklicujejo na še mnogo starejše znanje, ki je bilo zbrano v babilonski in aleksandrijski knjižnici. Navedena je tudi v Stari in Novi zavezi. V zgodovini se je pojavljala in izginjala, zadnja renesansa magnetizma je bila v Evropi pred 250 leti. Pri magnetizmu so nepričakovane ozdravitve bolj pravilo kot izjema.

Po letih potovanja po svetu in po dveh desetletjih izkušenj, po učenju starodavnih načinov zdravljenja množic, željnih tega znanja, sta se Plantanova pred letom dni vrnila v za njiju najlepšo deželo, v domovino in ustanovila kliniko, kjer uporabljata enake načine, enak pristop, enaka način diagnostike, enaka na enak način pripravljena zdravila, enake metode kot pred tisočletji.

Za zdravljenje in ozdravitev ne rabimo zapletenih instrumentov. Potrebujemo celosten pogled na življenje in globok vpogled v človeka, da ugledamo resnico, zakaj je zbolel in vedenje kaj narediti, da ga usmerimo proti svetlemu. Saj vemo, dokler trpi duša, telo ne more ozdraveti.

Ravno zato je celosten sistem, ki so ga poznali starodavni in sta ga predstojnika osnovala za uporabo za sedanji čas, vedno učinkovit in tak je še danes, če ga uporabimo tako kot nekdaj. Zato je starodavna umetnost zdravljenja tako edinstvena. Tako lahko razumemo njeno moč in zakaj je bila človeštvu položena v zibelko. V davnini so to znanje uporabljali, nato se je znanje razpršilo in na srečo sta predstojnika ponovno vzpostavila ta sistem, ki ni več le magija in verovanje v nadnaravne sile. Ponovno je postal popolni sistem zdravljenja, takšen kot je bil že od pradavnine.

Ravno zato je celosten sistem, ki so ga poznali starodavni in sta ga predstojnika osnovala za uporabo za sedanji čas, vedno učinkovit in tak je še danes, če ga uporabimo tako kot nekdaj. Prav zato je starodavna umetnost zdravljenja tako edinstvena. Tako lahko razumemo njeno moč in zakaj je bila človeštvu položena v zibelko. V davnini so to znanje uporabljali, nato se je znanje razpršilo in na srečo sta ga zakonca Plantan ponovno vzpostavila ta sistem, ki ni več le magija in verovanje v nadnaravne sile