HILDEGARDINI NASVETI ZA PREHRANO

Hildegarda je poznala lastnosti živil in njihov učinek na telo in dušo. Zato so njeni nasveti zelo dragoceni, ker je hrana, ki jo uživamo po njenih receptih in navodilih hkrati tudi zdravilo za številne bolezni, torej zdravilna hrana.

Pri tem konceptu prehranjevanja ne gre za vitamine in minerale, kot smo vajeni v sodobnem času, temveč za pozitivne lastnosti živil in kakšen učinek imajo na organizem, če smo zdravi ali ob bolezni.

Saj Hildegarda na primer pravi, da je ingver dober predvsem za bolne ljudi, ko bolezen mine, prenehamo jesti ingver, ker nam potem škodi. Tukaj vidimo, kako pomembno je poznati lastnosti živil, zelenjave, sadja, začimb, mesa, skratka vsega, kar vnesemo v telo.

Upoštevati moramo tudi individualnost vsakega posameznika in bolezni, ki ga pesti. Takšen pristop so poznale vse tradicionalne medicine od kitajske, tibetanske, indijske, Grki in Egipčani so pisali o tem. Mi pa želimo vse popačiti, imamo morje prehranskih svetovalcev, od katerih nobeden nima pravega znanja, predvsem pa nobenih izkušenj. Z razliko od teh novodobnih diet, ki so največkrat popolnoma zgrešene in naredijo več škode kot koristi, le pomislimo koliko se jih je že zamenjalo, Hildegardino učenje prehranjevanja deluje že 1000 let, kar potrjujejo številne pozitivne izkušnje.

Zdrava živila so po njenem: pira, maslo, fižol, kostanj (maroni), komarček, oves, zelena solata začinjena s koprcem ali z mladim česnom in vinskim kisom ter sončničnim oljem, med, korenje, čičerika, buča, bučno olje, hren, redkev, rdeča pesa, rjavi sladkor, kamena sol, čebula (kuhana).

Zdravo meso

Perutnina, ovčetina, govedina, divjačina (srna, jelen), koza. Predvsem priporoča jetra.

Ribe

Zdravo sadje

Jabolka, hruške (oboje kuhano), robide, maline, ribez, češnje, murve, kutina, nešplja, grozdje, dateljni, pomaranče (zmerno).

Zdrava pijača

Pivo, pirina kava, komarčkov, žajbljev in šipkov čaj, vino, kozje mleko, sadni sokovi razredčeni z izvirsko vodo (zmerno).

Zdrave začimbe

Bertramka, pravi galgant, komarček, kopriva, diptam, encijan, indijski trpotec, česen(surov in mlad), meta, sivka, zelena, lovor, luštrek, muškatni orešček, kumina, peteršilj, timijan, žajbelj, rman, sladki koren, vinska rutica, ižop, cimet, pelin, …

Hildegarda je pisala tudi o kuhinjskih strupih. Predvsem bi se naj izogibali jagodam, poru, breskvam in slivam. Odsvetuje tudi svinjino, race, gosi in uživanje preveč presne hrane.

Zdrav dan se naj zač ne s toplim obrokom, ki pogreje želodec in prebavo. Zdrav človek naj bi zajtrkoval oziroma zaužil prvi obrok čimbolj pozno, celo šele opoldne. Samo bolni in slabotni naj zajtrkujejo takoj zjutraj. Zdrav zajtrk so kuhani pirini kosmiči s sadjem in začimbami. Hladni musliji so veliko težje prebavljivi.

Ob obrokih priporoča Hildegarda dovolj tekočine, kar seveda ne pomeni, da je voda zdravilen napitek.

Osnovno vodilo Hildegardinih nasvetov za prehrano je izogibanje presni hrani. Res se ob kuhanju pečenju, dušenju izgubi nekaj vitaminov, vendar so ostale snovi organizmu lažje dostopne.

Tri vodilne začimbe v Hildegardini kuhinji so timijan, bertramka in pravi galgant (vse lahko dobite pri nas). Pri galgantu bodite pozorni, ker je samo Hildegardin galgant pravi galgant.