Naslovnica/Tečaji
Tečaji 2019-02-02T17:28:48+00:00

ŠOLA TRADICIONALNE EVROPSKE MEDICINE

Tečaji

Vsi moduli so del celovite ŠOLE TRADICIONALNE EVROPSKE MEDICINE. Izberete lahko katerega koli, enega, dva, …
Šolo sestavlja devet modulov in nekateri imajo več stopenj:

 1. MAGNETISMUS – MAGNETIZEM®  (PRVA STOPNJA: 2. februar 2109, DRUGA STOPNJA: 11. maj 2019)
 2. HILDEGARDINO ZDRAVLJENJE DUŠE (12. februar)
 3. DIAGNOSTIKA OBRAZA ® (PRVA STOPNJA: 11. februar 2019, DRUGA STOPNJA: 12. maj 2019) / OPIS V PDF
 4. ZDRAVILNA HIPNOZA (9. marec 2019)
 5. UPORABA VENTUZ (30. marec 2019)
 6. INTENZIVNI TEČAJ UPORABE MOXE (26. januar 2019)
 7. FITOTERAPIJA TRADICIONALNE EVROPSKE MEDICINE® (MOČNE RASTLINE ZA MOČNE ŽENSKE: 13. maj 2019)
 8. DIAGNOSTIKA URINA (ni razpisan) 
 9. DIAGNOSTIKA JEZIKA (24. februar 2019) 


 

SEZNAM MODULOV:

 1. MAGNETISMUS® – MAGNETIZEM®
 2. HILDEGARDINA PSIHOTERAPIJA® – TERAPIJA Z MOČMI DUŠE®
 3. DIAGNOSTIKA OBRAZA®
 4. ZDRAVILNA HIPNOZA
 5. UPORABA VENTUZ
 6. INTENZIVNI TEČAJ UPORABA MOXE
 7. FITOTERAPIJA TRADICIONALNE EVROPSKE MEDICINE® (Dioscorides, Galen, Celsus, Hildegard von Bingen, Paracelsus, Culpeper, Kunzle, …)
  Hildegardine in Paracelsusove rastline
  Močne rastline za močne ženske
  Zdravilne moči zelenjave
  Afrodiziaki – močne rastline za močne moške
  Čarovniška medicina – rastline, ki širijo zavest
 8. DIAGNOSTIKA URINA
 9. DIAGNOSTIKA JEZIKA

Vsi moduli so osnova tradicionalne evropske medicine in hkrati podlaga za osebno rast. Vsebujejo temelje starodavne umetnosti zdravljenja. S poglabljanjem v modrosti naših prednikov se začne spreminjati naš pogled na življenje. Ti so vedeli mnogo več o silah, ki premikajo svet in omogočajo življenje. Čeprav danes vemo mnogo več o zgradbi živih bitij, kot so vedeli nekdaj, so takrat vedeli mnogo več o energiji, katere namen je organizacija življenja in katere vidna manifestacija je fizično telo. Ta energija vodi in ohranja življenje. Bolj ko začenjamo razumeti jezik starodavnih, bolj raste naše spoštovanje do njihove modrosti. Bolj ko razumemo njihove ideje, bolj raste naše razumevanje življenja in sebe. Bolj, ko se približujemo resnici, bolj čutimo, kaj v življenju je resnično pomembno za nas in šele takrat se lahko zavemo in otresemo vseh iluzij. Izbira poti, ki vodi k resnici pa nikakor ni lahka, ker zahteva dovolj močno spoštovanje in ljubezen do sebe.

O AVTORJIH IN IZVAJALCIH

Izobraževalni program Šole tradicionalne evropske medicine vsebuje znanja, ki so se tisočletja uporabljala na evropskem področju. To so skoraj pozabljena znanja, ki so že zdavnaj izginila iz programa šolskega sistema in naše tradicije zdravljenja. Po letih potovanja po svetu in po dveh desetletjih izkušenj, po učenju starodavnih načinov zdravljenja množic, željnih tega znanja, sta se Plantanova pred dvema letom vrnila v za njiju najlepšo deželo, v domovino in ustanovila kliniko, kjer uporabljata enake načine, enak pristop, enaka način diagnostike, enaka na enak način pripravljena zdravila, enake metode kot pred tisočletji.

Predstojnika klinike sta po dveh desetletjih študija starodavne umetnosti zdravljenja, starodavnih tekstov o zdravljenju, nastanku vsega, zakonitosti življenja, odkrivanju zastrtega, pozabljenega in z desetletji izkušenj zdravljenja tudi najtežjih bolezenskih stanj, postala avtoriteti za zdravljenje, kot so ga poznali pred stoletji. Doslej sta napisala in izdala tri knjige: Starodavna umetnost zdravljenja – tradicionalna evropska medicina, Hipnoza in hipnoterapija – priročnik za samostojno učenje in Samohipnozapriročnik za samostojno učenje. Tik pred izdajo je njuna nova knjiga Medicina svete Hildegarde in še ena knjiga, ki za enkrat ostaja skrivnost in bo prav tako izjemno zanimiva ter novost na slovenskih tleh.

Že njune bogate izkušnje s tisoči bolnih dajejo garancijo, da vedno prideta do resničnega vzroka bolezni. Vzrok je ključ do rešitve. Vsi starodavni modreci so učili enako, kaj je resnični vzrok za vse težave, bolezni in bolečine. Zato so nepričakovane ozdravitve bolj pravilo kot izjema na njuni kliniki.

Hildegardina psihoterapija, terapija z močmi duše, skoraj tisoč let star način iskanja resnice, vedno vodi do vzroka bolezni, ki domuje v duši (psiha, grško duša) in k rešitvi. Gre za povsem drugačen način, kot ga poznamo danes, ko smo tudi po sto srečanjih, po več letih še vedno na začetku. S Hildegardino psihoterapijo ne iščemo travm, saj je vse, preteklost in prihodnost, v sedanjosti.

Moč rastlin, fitoterapija tradicionalne evropske medicine, je vedno imela pomembno vlogo pri zdravljenju. Načela homeopatije je uporabljala že Hildegarda pred skoraj tisoč leti, kar je poudarjal tudi Paracelsus. Oba sta uporabljala obe načeli, enako z enakim in enako z nasprotnim.

Ravno zato je celosten sistem, ki so ga poznali starodavni in sta ga predstojnika osnovala za uporabo za sedanji čas, vedno učinkovit in tak je še danes, če ga uporabimo tako kot nekdaj. Zato je starodavna umetnost zdravljenja tako edinstvena. Tako lahko razumemo njeno moč in zakaj je bila človeštvu položena v zibelko. V davnini so to znanje uporabljali, nato se je znanje razpršilo in na srečo sta predstojnika ponovno vzpostavila ta sistem, ki ni več le magija in verovanje v nadnaravne sile. Ponovno je postal popolni sistem zdravljenja, takšen kot je bil že od pradavnine.

Na Hildegardini kliniki avtorja in predavatelja izvajata edinstven način ozdravitve in popolnoma nov pristop današnjega časa. Bolne zdravita, ker dosežeta njihovo dušo. V duši je vzrok vseh bolezni. Ko trpi duša, zbolita um in telo.

Pri diagnostiki svetujeta rastline in pripravke, izdelane po starodavnem postopku, natančno tako kot jih je pred 900 leti izdelovala Hildegarda.

Pomemben člen v verigi pomoči bolnemu je gotovo magnetizem, ki sta ga zakonca Plantan ponovno oživila tako kot pred 250 leti F.A. Mesmer in ga dala v 21. stoletje  v popolnoma izvorni in izjemno delujoči obliki zdravljenja. Tako ga tudi učita, ker želita, da se razširi in ohrani v dobro vseh ljudi. Predvsem v prejšnjem stoletju, ko so vzklile razne metode, so vsi iz magnetizma trgali le koščke, ker jim celostno znanje očitno ni bilo dostopno. Tako je med drugim nastala tudi hipnoza, ki pa jo magnetizem v poglobljenosti stanja in učinkovitosti neizmerno prekaša.

Plantanova sta v znanje vključila še diagnostiko obraza, ki omogoča vedenje na vseh področjih človeškega bitja in seveda Hildegardino psihoterapijo v pravem pomenu besede (psyha pomeni izvorno, grško duša) ter diagnostiko urina in diagnostiko jezika.

Vsa njuna predavanja so izjemno zgoščena in polna informacij, zato polnita dvorane širom po Sloveniji.

MAGNETISMUS – MAGNETIZEM®

PRVI MODUL

UVOD

Ta modul je prvi temelj starodavne umetnosti zdravljenja. Pred več kot dvema stoletjema je velikan tradicionalne evropske medicine Franz Anton Mesmer globino svojega znanja, s  katerim je ozdravil deset tisoče bolnih, zakodiral v en stavek: »Obstoja le ena harmonija, eno zdravje in ena bolezen.«

Ta tako pomemben člen v verigi pomoči bolnemu sta zakonca Plantan ponovno oživila tako kot pred 250 leti F.A. Mesmer in ga dala v sedanjost v popolnoma izvorni in izjemno delujoči obliki zdravljenja. Postavila sta ga na svetlobo 21. stoletja, enako kot je to storil Franz Anton Mesmer pred 250 leti in povzročil vse evropsko gibanje. Seveda tukaj ne smemo pozabiti duhovnika Humarja, ki je zdravil z magnetizmom na naših tleh in je vedenje o tem dobil iz Nemčije.

Tako ga tudi učita, ker želita, da se razširi in ohrani v dobro vseh ljudi. Predvsem v prejšnjem stoletju, ko so vzklile razne metode, so iz magnetizma trgali le koščke, ker jim celostno znanje očitno ni bilo dostopno. Tako je med drugim nastala tudi hipnoza, ki pa jo magnetizem v poglobljenosti stanja in učinkovitosti neizmerno prekaša.

Magnetizem® je izjemno učinkovita metoda, saj se drugače ne bi ohranila glede na vire najmanj pet tisoč let. Kot vemo, obstaja le ena bolezen, izguba ravnovesja uma in telesa. Kot pravi Paracelsus: »S to metodo se lahko v duši in v telesu zopet vzpostavi ravnovesje. Zato ni bolezni, ki je ni moč pozdraviti z magnetizmom.«

Magnetizem je metoda, s katero lahko pozdravimo bolezni, vse. Zato, ker seže do njenih korenin, do duše. Magnetizem je bil vgrajen v človeštvo, kot so vgrajene različne moči. Po izvoru je to umetnost zdravljenja, stara toliko kot človeštvo. Doktrina magnetizma pa je nova, ker so se skozi zgodovino razpršena dejstva ponovno zbrala in so se lahko združila v teorijo, na kateri je bila osnovana racionalna praksa.

 Nauči se je vsak, ki lahko seže do svojih notranjih moči, zato ni potrebno nobeno predznanje.

 Pri študiju virov starodavnih pogosto najdemo opise nenavadnih pojavov, ki jih sodobna teorija ne zmore razumeti in jih zato pospravi v omaro mitov in legend in jih odrine iz realnosti. Taki pojavi ne manjkajo v nobenem času in pri nobenem ljudstvu. Vsi so videli  enake pojave, le da jih opisujejo različno. Skozi čas so zdravljenja bolezni z različnimi prijemi različno poimenovali, kot umetnost čaranja, čudeži, črna in bela magija, prakse v templjih, jasnovidnost v spanju, pri orakljih, vizije, ekstaze. Vse se je izvajalo zelo podobno, le kazalo se je različno od dežele do naroda in posameznikov. Tako so različno razlagali nadnarave pojave, govorili so, da prihaja človek v stik z demoni, bogovi, duhovi, vilami, zato ker je vsak narod, vsaka dežela ali posameznik doživljal to drugače. Magnetizem je zato pomembno sredstvo znanosti in filozofije, ker lahko zdaj vse te pojave in mite osvetli, izostri, pojasni in ponovi. Magnetizem je bil položen v zibelko človeštva za ohranjanje zdravja človeka.

Zdravljenje se je pred tisočletji sistematično izvajalo v templjih, ki so bili posvečeni boginjam in bogovom. Izvajali so ga visoki svečeniki, ki so to skrivnost hranili v ozkem krogu posvečenih. Danes je najbolj poznan Hermes Trismegistus, ki je zapustil zapise o zgradbi realnosti, modrosti in metodah zdravljenja. V tej hermetični šoli so izbrane naučili najgloblje skrivnosti zdravljenja. Moč zdravljenja se v človeku razvije tako, da prebudimo spečega alkimista v sebi na poseben način. Ko je to storjeno, lahko zdravimo druge, jim pomagamo, da najdejo moč v sebi. Na stenah templjev v Egiptu najdemo veliko prikazov postopka magnetiziranja.

Magnetizem je metoda zdravljenja, ki se uporablja, glede na ohranjene zapise in izročila vsaj pet tisoč let. Ti viri se sklicujejo na še mnogo starejše znanje, ki je bilo zbrano v babilonski in aleksandrijski knjižnici. Navedena je tudi v Stari in Novi zavezi. V zgodovini se je pojavljala in izginjala, zadnja renesansa magnetizma je bila v Evropi pred 250 leti.


VSEBINA

Codex Magnetismus

Zgodovina magnetizma

Magija magnetizma

Osnovni zakoni Narave

Polarnost in enost, osnova zdravljenja človeka (ne bolezni)

Telo kot izraz duše

Struktura duše

Načela zdravljenja duše in telesa

Vzrok vseh bolezni

Načini povečanja notranje moči (intuicija, jasnovidnost, jasnoslušnost) z magičnimi magnetnimi  tehnikami

Povezovanje z elementi

Zamrznitev časa in prostora

Izstop iz časa

Zmanjševanje premočnih čustev v prostoru in času

Iskanje večnosti v sebi

Magnetni preskusi

Magnetna masaža

Izhod iz nezavedanja

Misli, besede, čustva in dejanja

Trojnost – zdravljenje s tremi točkami

Pot k vzroku bolezni

Izobraževalni program Šole tradicionalne evropske medicine vsebuje znanja, ki so se tisočletja uporabljala na evropskem področju. To so skoraj pozabljena znanja, ki so že zdavnaj izginila iz programa šolskega sistema in naše tradicije zdravljenja. Po letih potovanja po svetu in po dveh desetletjih izkušenj, po učenju starodavnih načinov zdravljenja množic, željnih tega znanja, sta se Plantanova pred letom dni vrnila v za njiju najlepšo deželo, v domovino in širita starodavno znanje.

ČAS – 35 ur (šolskih)
Štiri srečanja po 6 ¼ ur (5 sobot) – od 10h do 16:15

1.  2. februar 2019
2. 16. februar
3.  2. marec
4. 16. marec

CENA
675 EUR

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Šolnina se poravna pred začetkom šole. Mesto v šoli imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ
Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46.

CERTIFIKATI
Program Šole tradicionalne evropske medicine sestavljajo številni samostojni moduli, ki so predstavljeni na uradni spletni strani tradicionalne evropske medicine (www.tradicionalna-medicina.si). Lahko se udeležite kateregakoli modula po vaši izbiri in nato drugih po lastni presoji.

Vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi. Po drugi stopnji modula MAGNETISMUS – MAGNETIZEM® se po uspešno opravljenem preizkusu znanja prejme naziv LICENCIRANI  IN CERTIFICIRANI MAGNETIZER PO PLANTANOVIMA.

Po tretji stopnji modula MAGNETISMUS – MAGNETIZEM® se po uspešno opravljenem preizkusu znanja prejme naziv LICENCIRANI  IN CERTIFICIRANI MOJSTER MAGNETIZMA PO PLANTANOVIMA.

HILDEGARDINO ZDRAVLJENJE DUŠE

Za vas, ki iščete in čakate že celo življenje, sedaj ste našli. Morda ste ob pogledu na prve črke za trenutek občutili veselje vaše duše. Ko boste prebrali do konca, boste vedeli, da je ta tečaj bil poslan od višjega naravnost v vaše srce. Sedaj stopate do modrosti, do resnice, ki vam omogočata srečo. Ker vi ste modrost, le spoznati jo morate z učenjem in razmišljanjem.

Veliko ljudi omaga razočaranih na poti iskanja duhovnosti in osebne rasti, ker razen obljub o napredku ni ostalo nič. Marsikdo zaradi tega pade v depresijo ali druga čustvena stanja. Zato imamo za vas terapijo, ki ne obljublja čudežev, ker teh ni. Je le nepoznavanje zakonov narave. In sedaj jih imate priložnost spoznati.
Če ste nekje globoko v sebi začutili željo po lepšem, potem vaša duša želi, da se podate na novo pot učenja in dojemanja vsega. Vsi si želimo srečno, zdravo, bogato življenje in tudi vi – vse to si zaslužite, ker tako želi Bog. Tudi z materialnimi dobrinami ni nič narobe, kajti mi živimo v materialnem svetu. To ni osebna rast, to ni duhovnost, to je učenje in pot do modrosti, do vedenja, do vere. Vera je vedenje, je modrost. Ni slepo zaupanje, sledenje. In naučili vas bomo vedenja. Zdaj razumete, kdaj lahko z vero premaknete goro in zakaj vam tega doslej ni uspelo. Vera je le ena od kreposti, o katerih je sv. Hildegarda pisala. Pot do lepšega je v spoznavanju sebe in v razvijanju kreposti, vaših dobrih lastnosti in to je psihoterapija, terapija duše v prevodu. Naučili vas bomo, kaj je duša, kje je duša, spoznali boste njene moči in kako se izraža. Kaj duša počne, ko spimo in veliko drugega. Mnogi danes govorijo o duši in zdravljenju, ne poznajo pa niti osnovne zgradbe duše.

Na tej novi poti vas bova podpirala, vam odstirala skrivnosti, da boste končno stopili na pot, ki je za vas najboljša in katero ste si že dolgo izbrali, le da je bila doslej zastrta z meglico nevedenja in nezaupanja. Le skozi resnico in vero, modrost lahko spremenite svoje življenje.

To je tečaj, to je potovanje. Srečevali se bomo 2x mesečno, v vmesnem času med srečanji boste po navodilih iskali pot do duše z razmišljanji, pisnimi domačimi nalogami. Vse, kar boste razmišljali, boste zapisali. Zase. Zapomnite si – vse je prav, nič ni neumno. Na srečanjih bomo temeljito prevetrili ta razmišljanja.
Prejšnji tečajniki so bili presenečeni nad spremembo pogleda nase in na druge okrog sebe. To čaka tudi vas!

VSEBINA

Etika duše

Struktura duše

Moči duše

Geneza

Enost

Polarnosti

Od kod bolezen

Duša in telo

Kako nastanejo čustva

Čustva in bolezni ter povezave

Kaj je duh v telesu in njegovo delovanje

Razvijanje osebnih vrlin pri sebi

Razumevanje moči duše za uspešno psihoterapijo

Hildegardine slike, ki predstavljajo njene vizije in prikazujejo različna področja o stvaritvi vsega – človeka in vesolja

Meditacija ob Hildegardinih slikah

Meditacija za spoznavanje svojega duha in duše

Hildegard von Bingen (1092-1179) je bila zdravnica, znanstvenica, glasbenica, predstojnica benediktinskega samostana, ki je imel bolnišnico, učiteljica, filozofinja, tolažnica duše, svetovalka v najhujših stiskah, … Njeno znanje, ki nam ga je zapustila, je neprecenljivo, ker je zdravilo takrat in zdravi vedno, kadar je pravilno uporabljeno.

Modul je namenjen spoznavanju temeljev človekovega obstoja in vsega, kar ga obdaja. Uvod v genezo, nastanek vsega, je pogoj za razumevanje duše, duha in telesa in medsebojnega delovanja duh-duša-telo. Učenje vodi v razumevanje enosti in nastanka polarnosti, ki je vzrok za bolezni in jo najdemo tudi v duši. Tudi dušne moči poznajo polarnosti. Vse našteto je del temelja Hildegardine psihoterapije.

Dober terapevt zmore pogled v sočlovekovo dušo in zato je potrebno tudi vedenje o nastanku čustev in njihovih povezav s fizičnimi boleznimi. Spoznali boste, kako je Hildegarda opisala nastanek čustev v telesu.

Predstojnika Hildegardine klinike sta razvila posebno metodo, s katero vsak terapevt krepi najprej svoje vrline, da lahko pomaga drugim. Metoda vključuje posebne vaje, ki podpirajo dušo in organe. Meditacija z opazovanjem in spoznavanjem svojega duha ter meditacija ob starodavnih sporočilnih slikah še dodatno omogoča uspešno terapevtsko delo. Hildegardine risbe dajejo čaroben navdih in razlago nastanka vsega.

Hrana je hkrati zdravilo za telo in dušo. Modrost prehranjevanja, kot ga je priporočala Hildegarda, je pozneje povzel tudi znameniti Paracelsus, ki je Hildegardo zelo cenil. Njuni medicini se v marsičem zelo tesno prepletata.

VSEBINA Etika duše

Struktura duše Moči duše

Geneza

Enost

Polarnosti

Od kod bolezen

Duša in telo

Kako nastanejo čustva

Čustva in bolezni ter povezave

Kaj je duh v telesu in njegovo delovanje

Razvijanje osebnih vrlin pri sebi in drugih

Razumevanje moči duše za uspešno psihoterapijo

Metoda vpogleda v dušo drugih

Hildegardine slike, ki prikazujejo različna področja v stvaritvi vsega – človeka in vesolja

Meditacija ob Hildegardinih slikah

Meditacija za spoznavanje svojega duha in duše kot osnova vsakega dobrega terapevta

Rastlinske moči za zdravljenje duše in telesa

Hildegardina zdravila

Prehrana po nasvetih Hildegarde

Hrana je zdravilo

Hildegardine vaje za notranjo harmonijo in podporo organom


ČAS – 16 ur (šolskih)
Štiri srečanja po 3 ure – od 17h do 20h

1.  12. februar 2019
2.
26. februar
3. 12. marec

4.
26. marec

CENA
170 EUR, člani Zveze prijateljev sv. Hildegarde imate 10 % popust (153 EUR). Včlanite se lahko kadarkoli. Vpisni list je tu.

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Šolnina se poravna pred začetkom šole. Mesto v šoli imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46.

CERTIFIKATI
Program Šole tradicionalne evropske medicine sestavljajo številni samostojni tečaji, ki so predstavljeni na uradni spletni strani tradicionalne evropske medicine (www.tradicionalna-medicina.si). Lahko se udeležite kateregakoli po vaši izbiri in nato drugih po lastni presoji.


BRANJE OBRAZA – DIAGNOSTIKA OBRAZA®

TRETJI MODUL

Branje obraza je sodobno poslovno orodje, ki ga najboljši na poslovnem in političnem področju uporabljajo za pridobivanje prednosti v pogajanjih pri prodaji, nabavi, za izbiro novih kadrov in določanje zaposlenih za učinkovito delo v skupinah. Če ne prepoznamo lastnosti svojih sodelavcev, ti opravljajo delo, pri katerem ne morejo razviti vseh svojih sposobnosti.

Gre za starodavno vedenje, podprto z znanstvenimi dognanji in ne gre samo za teorijo, ampak več kot desetletja preizkušanj in dognanj v praksi.

Branje obraza je stara veda in omogoča na hiter način ugotoviti osebnost, njene karakteristike in tudi zdravje. Zato znajo najboljši določiti kakšen je sogovornik, zato so učinkoviti pri prodaji izdelkov in storitev. So vedno korak pred drugimi, ker vedo kako razmišlja sogovornik in kaj mu je najbolj pomembno. In to je pri sklepanju pogodb strateškega pomena.

Za primer si poglejmo človeka z močno voljo. Takšen ima oglato brado. Taki stremijo naprej, h karieri in jih ovire stežka zaustavijo. Če ima brada na sredini kanalček, takšen človek govori: Glejte me! Takšni so najboljši podjetniki, recimo Jeff Bezos na tej fotografiji, kjer se to dobro vidi. Hkrati ima še eno potezo, zaradi katere mu ljudje zaupajo. Med drugim se vidi tudi, da je pripravljen veliko finančno tvegati.

Diagnostika obraza® je mnogo bolj natančna in točna kot večurni testi osebnosti ali govorica telesa, ker jo lahko ponaredimo. Obraza ne moremo.

Naučimo vas, da boste znali prepoznati:

 • prepoznavanje osebnosti – značaj
 • zmožnost sodelovanja in dela v skupini
 • potreba po varnosti in rednih dohodkih (pomeni zanesljiv delavec)
 • tip osebe, ki mu podzavestno zaupajo kupci
 • vztrajnost (bo oseba dokončala naloge)
 • močna volja
 • nagnjenost h karieri, vodje
 • zmožnosti osebe, neodkriti potenciali,
 • način odločanja (po instinktu in čustvih, intelektualno, praktično usmerjeni)
 • pogajalske sposobnosti (diplomati, uravnovešen temperament, prepričljivost)
 • neodločnost v poslovnem okolju
 • kako oseba obvladuje stres
 • nagnjenost k finančnim in drugim tveganjem
 • nagnjenost k uživaštvu in ležernosti
 • osebnostna privlačnost
 • delovanje osebe v prihodnosti
 • pogosta čustvena stanja (strah, žalost, jeza, bes, pretirane skrbi, depresija – večina jih zanika, vendar obraz nikoli ne laže, zato jih izkušenemu bralcu obraza ne morejo skriti), ……

ČAS  –  14 ur (šolskih)
Tri srečanja po 3,5 ure (3 ponedeljki) od 17:00 do 20:30

1.    11. februar 2019
2.   25. februar
3.   11. marec

CENA
385,00 EUR.

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Tečajnin se poravna pred začetkom šole. Mesto na tečaju imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ
Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46.

CERTIFIKATI
Program Šole tradicionalne evropske medicine sestavljajo številni samostojni moduli, ki so predstavljeni na uradni spletni strani tradicionalne evropske medicine (www.tradicionalna-medicina.si). Lahko se udeležite kateregakoli modula po vaši izbiri in nato drugih po lastni presoji.

Vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi.

ZDRAVILNA HIPNOZA

ČETRTI MODUL

Predstojnik Hildegardine klinike, mag. Uroš Plantan, se je kot ustanovitelj in začetnik prave terapevtske hipnoze v Sloveniji v svoji dolgoletni praksi srečeval z množico raznovrstnih težav. Kako uspešna je bila hipnoterapija, pričajo še vedno številna pisma zahvale, ki prihajajo še po mnogih letih. V hipnozi gremo do svojih virov, ki jih je Paracelsus imenoval notranji alkimist in jih pravilno uporabimo.

S hipnozo lahko pridemo do največjih globin notranjega uma, notranjega vesolja, lahko vplivamo na osrednji živčni sistem, na avtonomni živčni sistem, organe, imunski sistem, nevroendokrilni sistem, telesne bolečine, .. Zdravilna hipnoza je v veščih rokah izjemno močno orodje pri ugotavljanju podzavestnih procesov, vzorcev, želja, samopodobe, sproščanja, hitrega pomnjenja in hitrega priklica, .. zdravljenja notranje bolečine, .. popolne sprostitve uma-telesa, ..

Hipnoza je okno v notranje vesolje, v svojo globino, okno vase. Čudovito darilo narave je, saj lahko skozi to okno pogledamo globoko vase in vidimo kaj povzroča naše bolečine, kaj nam pogosto barva nebo temno sivo, zakaj v našem dnevu ni ljubezni, čemu toliko strahu povsod okrog, od kod sila, ki nas želi raztrgati.

S hipnozo odpremo vrata do svoje tišine, globine. Je orodje za poslušanje sebe, za odkrivanje, raziskovanje, iskanje vzrokov sedanjih neravnovesij in zdravljenje. Znaki neravnovesja, ki jih čutimo kot neizmerno žalost, stalno ali pogosto ponavljajočo se bolečino ali karkoli, kar nam pogosta barva nebo temno sivo, so rezultat podzavestnega mehanizma.

Besede, sprejete v podzavesti osebe, ne zdravijo. Zdravilna moč je v notranjem umu, ki s svojo modrostjo in znanjem ter svojimi viri energije zna, tako kot radoveden, igriv otrok, sprejeti, raziskati in razviti ključne ideje terapevta zdravilne hipnoze.

Znanje zdravilne hipnoze je odlična podlaga za nadaljnje učenje magnetizma!

ČAS  –  29,3 ur (šolskih)
Štiri srečanja po 6 ur (4 sobote) od 10h do 16h

1.    9. marec 2019
2.   23. marec
3.    6. april
4.  20. april


Eno srečanje – 3 ure ob 17h

1.   8. april 2019

CENA
385,00 EUR – tečaj,
65 EUR – preizkus znanja.

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Tečajnin se poravna pred začetkom šole. Mesto na tečaju imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ
Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46.

CERTIFIKATI
Program Šole tradicionalne evropske medicine sestavljajo številni samostojni moduli, ki so predstavljeni na uradni spletni strani tradicionalne evropske medicine (www.tradicionalna-medicina.si). Lahko se udeležite kateregakoli modula po vaši izbiri in nato drugih po lastni presoji.

Vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi in po uspešno opravljenem preizkusu znanja še certifikat – naziv TERAPEVT/KA  ZDRAVILNE HIPNOZE.

UPORABA VENTUZ

PETI MODUL

Po skoraj dveh desetletjih dela z ventuzami ugotavljamo, da še vedno premalo ljudi pozna to metodo in njeno učinkovitost pri odpravljanju mnogih bolečin. V vratu, ramenih, v hrbtu, hrbtenici, pri mravljinčenju v rokah in nogah …

Zato je sedaj pred vami tečaj, kjer se boste naučili osnov te metode in jo boste lahko takoj uporabili v praksi.  Nekateri za odpravo bolečin, drugi morda zgolj za kozmetične namene.

Metoda Cuping ali ventuze se uporablja pri lokalnem zastoju, za odstranjevanje mraza in vlage ter ekscesnega sindroma zaradi zastoja v glavnem janga (zastoj je eksces), izboljša cirkulacijo krvi, zmanjšuje znojenje, čisti zavest in zmanjšuje bolečine. Uporabljamo jo tudi pri bolečinah v želodcu, revmatizmu, bruhanju, diareji, kašlju, astmi. Zelo učinkovita je pri bolečinah v mišicah ramenskega obroča, pri bolečinah v vratu, išialgijah in lumboišialgijah. Uporabljamo jo tudi pri kožnih težavah.

Zelo učinkovito z ventuzami sprostimo napete mišice. Ima mnogo močnejši in hitrejši učinek kot masaža. Hkrati je izvrstno dopolnilo k masaži pri odpravljanju bolečin.

Z ventuzami izjemno učinkovito razstrupimo telo, ker povečajo pretok krvi, strupe spravijo bližje k površini kože, da se lažje izločijo. In ne smemo pozabiti, da so ventuze odlična terapija pri gubah in celulitu. Uporabimo jih lahko tudi na obrazu.

Obstajata dva načina uporabe, stacionarni, tako da ventuze postavimo na določene točke na telesu in drseče ventuze, ko z njimi drsimo po določenem predelu.

Nekoč so uporabljali steklene, porcelanske in bambusove kozarčke in s pomočjo toplote povzročili podtlak. Danes imamo na voljo  plastične ventuze in s pomočjo črpalke ustvarimo podtlak.

Na tečaju se boste naučili uporabo predvsem drsečih ventuz. To metodo lahko uporabite kot dopolnilo pri svojem delu na primer pri masažah, lahko zase ali svoje bližnje in tudi kot je že omenjeno za kozmetične namene.

Velikokrat ventuze uporabljamo v kombinaciji z moxo in lahko jih uporabimo v posameznih primerih, ko masaža lahko poslabša bolečine.

To je vrhunsko znanje, ki ga ni moč dobiti iz knjig, pač pa le po desetletju prakticiranja, preizkušanja in nenehnega učenja. Predstojnica Hildegardine klinike, Veronika Plantan, je vrhunska poznavalka starodavne umetnosti zdravljenja, tradicionalnih metod in v kratkem času preda udeležencem svoje bogate izkušnje, kar ve vsak, ki je že bil na njenem tečaju.

Predznanje ni potrebno.

ČAS – 6,6 ur (šolskih)
Eno srečanje
30. marec od 10h do 15h

CENA
150,00 EUR,
135,00 EUR – za člane Zveze prijateljev svete Hildegarde.

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Šolnina se poravna pred začetkom šole. Mesto v šoli imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ
Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46

INTENZIVNI TEČAJ UPORABE MOXE

ŠESTI MODUL

VSEBINA

Zaradi velikega zanimanja za uporabo moxe smo pripravili tečaj o osnovni uporabi moxe, ki ga vodi predstojnica ljubljanske Hildegardine klinike Veronika Plantan, z možem soavtorica knjige Starodavna umetnost zdravljenja – tradicionalna evropska medicina.

Moxa se v kitajski medicini uporablja nasploh za dvig energije in odstranjevanje mraza iz telesa ter vetra. Na primer pri Bisindromu – bolečine, ki se selijo po telesu, je vzrok veter, mraz in vlaga. Moxa greje kanale, izboljšuje cirkulacijo krvi. Moxa je odlična za dvig imunskega sistema, kjer jo uporabimo na treh glavnih točkah za dvig energije. Poleg tega tudi razstruplja telo.

Na tečaju se boste med drugim naučili, katere točke so primerne za moxanje pri težavah z želodcem in prebavo (zaprtje, diareja), pri vnetju mehurja in ledvic, urinski inkontinenci, težavah, povezanih z ženskimi organi (menstruacija, neplodnost, menopavza), revmatoidnem artritisu hladnega tipa, raznih mialgijah, atrofijah, bronhitisu in drugih težavah dihalnega sistema, kot je astma, razen pri ekscesni astmi, tinitisu, zelo uporabna je moxa v kombinaciji z ventuzami pri lumbalnih bolečinah, tudi diskus hernii, enurezi, impotenci, za teniški in golfski komolec, zamrznjeno ramo in pri številnih drugih težavah in poškodbah lokomotornega sistema, …

Predstavljen bo tudi osnovni mehanizem nastanka teh težav in njihov vzrok ter s čim so povezani različni glavoboli. Le z razumevanjem vzrokov lahko krenemo po poti ozdravitve.

Naučili se boste prepoznavati sindrome mraza in vetra v telesu ter spoznali posebno toplotno terapijo pri depresiji in stresu.

Izvedeli boste tudi kakšno prehrano tradicionalne medicine priporočajo pri določenih bolezenskih stanjih.

ČAS  – 6,6 ur (šolskih)
Eno srečanje
26. januar 2019 od 10h do 15h

CENA

99 EUR.

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Šolnina se poravna pred začetkom šole. Mesto v šoli imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ
Hildegardina klinika
, Dragomer, Pot za Stan 46


CERTIFIKATI
Vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi.

DIAGNOSTIKA URINA

OSMI MODUL

VSEBINA

Tudi ta modul je pomemben temelj starodavne umetnosti zdravljenja. V davnini so znali poiskati natančno, kje v telesu je neravnovesje, težava in to brez laboratorijev in aparatur.

Diagnostika urina je starodavna metoda, ki jo uporabljajo vse tradicionalne medicine, TKM (Tradicionalna kitajska medicina), TTM (Tradicionalna tibetanska medicina) in tudi TEM (Tradicionalna evropska medicina).

Sveta Hildegarda, Hildegard von Bingen (Hildegardina medicina) je napisala  popolno diagnostiko urina, po barvi, teksturi, usedlinah, mehurčkih, vonju. S to diagnostiko lahko natančno določimo kaj se dogaja v telesu. Sveta Hildegarda je natančno opisala urin bolnega človeka, ki bo ozdravel in urin bolnega, ki bo kmalu umrl.

Te umetnosti se lahko naučite in uporabite zase, za svoje bližnje ali pa kot dopolnilno znanje pri svojem delu.

To je novi tečaj, prvič v Sloveniji. Gre za starodavno vedenje in ne gre samo za teorijo, ampak več kot desetletje preizkušanj in dognanj v praksi.

Kdor dela z drugimi terapevtsko, bo s tem znanjem lažje prepoznal fizično stanje človeka, torej stanje organizma.


VSEBINA
Teoretični del (čas, barva, tekstura, usedline, vonj)
Praktični del – tudi diagnostika urina udeležencev

Vsi udeleženci prejmejo opremo (rokavice, lončke in druge higienske ukrepe).

ČAS  –  14 ur (šolskih)
Tri srečanja po 3,5 ur, skupaj 10,5 h

CENA
255 EUR.

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Šolnina se poravna pred začetkom šole. Mesto v šoli imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46.

CERTIFIKATI
Program Šole tradicionalne evropske medicine sestavljajo številni samostojni moduli, ki so predstavljeni na uradni spletni strani tradicionalne evropske medicine (www.tradicionalna-medicina.si). Lahko se udeležite kateregakoli modula po vaši izbiri in nato drugih po lastni presoji. Vsak udeleženec prejme certifikat o udeležbi.

DIAGNOSTIKA JEZIKA

DEVETI MODUL

VSEBINA

Tudi ta modul je pomemben temelj starodavne umetnosti zdravljenja. V davnini so znali poiskati natančno, kje v telesu je neravnovesje, težava in to brez laboratorijev in aparatur.

Diagnostika jezika je starodavna metoda, ki jo uporabljajo vse tradicionalne medicine, TKM (Tradicionalna kitajska medicina), TTM (Tradicionalna tibetanska medicina) …

 

 

S to diagnostiko lahko natančno določimo kaj se dogaja v telesu. Na jeziku se odraža stanje vseh notranjih organov. Glede na barvo jezika in kje na jeziku se kaj nahaja ugotavljamo kje v telesu je bolezen. Tudi energijska neravnovesja, ki jih ugotovimo na jeziku, lahko pretvorimo v simptome današnje medicine – ali gre za akutna stanja, kronična stanja, pomanjkanje energije, že hudo bolezensko stanje, pomanjkanje vitaminov, …

Te umetnosti se lahko naučite in uporabite zase, za svoje bližnje ali pa kot dopolnilno znanje pri svojem delu.

To je novi tečaj, prvič v Sloveniji. Gre za starodavno vedenje in ne gre samo za teorijo, ampak desetletja preizkušanj in dognanj v praksi.

Kdor dela z drugimi terapevtsko, bo s tem znanjem lažje in bolj natančno prepoznal fizično stanje človeka, torej stanje organizma.

VSEBINA
Pogoji za diagnostiko
Uvod v vzroke bolezni
Kaj kaže jezik
Pristop k analizi
Porazdelitev organov
Pomen oblog
Pomen barv
Pomen oblik

ČAS  –  6,6 ur (šolskih)
Eno srečanje
24. februar od 10h do 15h

CENA
150
EUR.

PLAČILNI POGOJI Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Šolnina se poravna pred začetkom šole. Mesto v šoli imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ
Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46.

CERTIFIKATI Program Šole tradicionalne evropske medicine sestavljajo številni samostojni moduli, ki so predstavljeni na uradni spletni strani tradicionalne evropske medicine (www.tradicionalna-medicina.si). Lahko se udeležite kateregakoli modula po vaši izbiri in nato drugih po lastni presoji.

Vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi.

FITOTERAPIJA TRADICIONALNE EVROPSKE MEDICINE

SEDMI MODUL

VSEBINA – NASLOVI TEČAJEV
1. Hildegardine in Paracelsusove rastline
2. Močne rastline za močne ženske
3. Zdravilne moči zelenjave
4. Afrodiziaki – močne rastline za močne moške
5. Čarovniška medicina

V ceno so vključene tudi sestavine za izdelavo zdravil iz rastlin in embalaža.

ČAS  –  4 ure (šolske), 17:00 – 20:15

PLAČILNI POGOJI
Vsa plačila se izvedejo na TRR  SI56 6100 0001 3659 014. Šolnina se poravna pred začetkom šole. Mesto na tečaju imate rezervirano s plačilom prijavnine v višini 50 EUR. Prijavnina je všteta v ceno modula. Prijavnine ne vračamo. Pred nakazilom preverite ali so še prosta mesta za ta tečaj.

KRAJ
Hildegardina klinika, Dragomer, Pot za Stan 46.

CERTIFIKATI
Vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi. Po vseh petih tečajih modula FITOTERAPIJA TRADICIONALNE EVROPSKE MEDICINE® se po uspešno opravljenem preizkusu znanja prejme naziv FITOTERAPEVT/KA TRADICIONALNE EVROPSKE MEDICINE.

OPIS TEČAJEV

 1. HILDEGARDINE IN PARACELSUSOVE RASTLINE

Spoznali boste rastlinsko terapijo pri zdravljenju bolezni sv. Hildegarde in tudi modrost Paracelsusa. Hildegardini recepti so edinstveni, kot je edinstveno vse, kar je napisala.

Tečaj je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Obravnavane rastline si boste lahko tudi ogledali in občutili. Spoznavali bomo rastline in njihove moči in pripravljali zdravila, spoznali bomo tudi rastlinske antibiotike, antiviralike in antimikotike.

VSEBINA
– zdravilne moči rastlin,
– Hildegardine in Paracelsusove rastline,
– bakterije ter sodobna znanost rastlin,
– znaki rastlin,
– kratki napotki za izdelavo rastlinskih zdravil,
– ruderalne zdravilne rastline,
– učenje čutenja rastlin,
– Hildegardine rastline za posamezne organe in bolezni (srce, jetra, želodec, ledvice, pljuča, kožne bolezni, arterioskleroza, črevesje, revma, ženska obolenja, prostata, živci, imunski sistem, vnetja, rane,…),
– Paracelsusovi recepti za posamezne težave,
– priprava rastlinskih zdravil (napitek iz vina z rastlinami ali tinkturo, ki jo boste na tečaju pripravili, odnesete s sabo),
– ogled in spoznavanje rastlin v naravi.

 1. MOČNE RASTLINE ZA MOČNE ŽENSKE

Ženska gre skozi drugačna obdobja od moških. Pri tem ji pri večjih spremembah in ženskih težavah, kot je na primer neplodnost, frigidnost, nosečnost, čas po porodu, neredna čišča, boleča čišča, mena lahko rastline bistveno pomagajo.

Tečaj je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Obravnavane rastline si boste lahko tudi ogledali in občutili. Spoznavali bomo rastline in njihove moči in pripravljali zdravila, spoznali bomo tudi katere rastline niso primerne za nosečnico.

VSEBINA
– zdravilne moči rastlin ter sodobna znanost rastlin,
– kratki napotki za izdelavo rastlinskih zdravil,
– učenje čutenja rastlin,
– Hildegardine rastline za posamezne organe in bolezni (jetra, ženska obolenja),
– Culpeperjeve rastline za ženske,
– priprava rastlinskih zdravil (napitek iz vina z rastlinami ali tinkturo, ki jo boste na tečaju pripravili, odnesete s sabo),
– ogled in spoznavanje rastlin v naravi.

CENA
75 EUR.

ČAS
Ponedeljek, 13. maj 2019 – 17:00 – 20:15.

 1. ZDRAVILNE MOČI ZELENJAVE

Zelenjava nam je tako blizu in vsakdanja, da marsikdo niti pomisli ne, da so tudi to rastline, ki imajo zdravilne moči. Spoznali bomo njihove moči in recepte za zdravilno juho, zdravilno hrano, ki jo je sveta Hildegarda opisala že pred skoraj 1000 leti.

VSEBINA
– zdravilne moči rastlin z vrta,
– kratki napotki za izdelavo rastlinskih zdravil,
– učenje čutenja rastlin,
– Hildegardine rastline za posamezne organe in bolezni,
– priprava rastlinskih zdravil (zdravilne juhe)
– ogled in spoznavanje rastlin v naravi.

 1. AFRODIZIAKI – MOČNE RASLINE ZA MOČNE MOŠKE

»Moč moškega semena določa spol, globina ljubezni ter količina strasti določata, kakšen je otrok. V najslabšem primeru, ko je moško seme šibko in ni ljubezni med staršema, bo na svet prišla zagrenjena hči«, je zapisala sveta Hildegard, Hildegard von Bingen.

Spolni nagon je pri vseh živih bitjih zapisan v najglobljih prostorih življenja in je osnova vsakega za preživetje, nadaljevanje vrste. Zato je to mogočna sila, ki nas vodi v življenju.

Zakaj je dandanes tako veliko spolne nemoči v moških in popolne hladnosti v ženskah? V najini praksi srečujeva vse mlajše, ki so, še preden so dobro stopili v svet odraslosti, spolno nemočni, impotentni in popolnoma hladne ženske, ki ne čutijo nobene sle in le čakajo, da moški opravi svoje. Mlade ženske že v zgodnjih dvajsetih, celo že v najstniških letih izgubljajo menstruacijo ali pa se vmesni čas podaljšuje na dva, tri, tudi štiri mesece. Čez leta takšni pari spijo v ločenih spalnicah in spolnost ni več del njihovega običajnega življenja. Življenje se ohladi in mraz zaklene srce.

Čeprav je spolni nagon izjemno močan, izginja iz sodobnega vsakdana. Zakaj je pri ljudeh vse manj spolnih stikov, kar predvsem pri moških povzroči hude posledice? Impotenca, nezmožnost spolnega stika, povsem uniči samopodobo in v tej osebi razvije črne misli, ki sčasoma zastrupijo vse življenjsko veselje.

VSEBINA
vzroki za spolno šibkejšo moč ali nemoč pri moških,
– mehanski afrodiziaki,
– erotični afrodiziaki,
– kratki napotki za izdelavo rastlinskih zdravil,
– Hildegardine rastline za prostato in organe, ki podpirajo spolno moč,
– ogled in spoznavanje rastlin v naravi.

 

 5. ČAROVNIŠKA MEDICINA

Največji znalci naravnega zdravljenja pred stoletji so bile znalke. Modre ženske, ki so svoje znanje, obogateno z izkušnjami, prenašale na svoje hčere in vnukinje. Vedele so, katera rastlina pomaga povrniti zdravje. Še posebej pomembno je bilo znanje o ženski naravi, menstruaciji, nosečnosti, rojevanju, dojenju ter kako uspavati radovedno otroško dušo in ga skozi sanje ter zgodbe spremeniti v odraslega moškega. Še danes, tako kot nekdaj, hrepenimo

po tem, le da so te zgodbe izginile. Izginila je tudi čarobnost, ko so ob svečavi v otroški duši oživela skrivnostna nam naklonjena bitja. Tu je bila roka in toplota najlepšega bitja, mamice ali babice, ki je z zvokom svojega glasu spreminjala prostor in čas. Zdaj smo ostali sami, osamljeni in zgodbe nam govori hladna plastična škatla, ki nam lahko ponudi le plitve sanje, ki ne morejo nahraniti naše duše.

V odraščanju so hčere v primernem ritmu stopale v skrivnosti, spoznavale naravo, zdravilne in čarovniške rastline. To znanje je bilo redko zapisano, saj se je širilo kot skrivnost in zavilo v plašč zgodb, obredov, običajev. Nekatere ženske so bile v tem zelo nadarjene in so slovele daleč naokrog. Toda to je bilo pred stoletji.

Kakšna je bila čarovniška medicina? To je bilo znanje, ki se je prenašalo in bogatilo z izkušnjami vsa tisočletja do današnjega dne. To je starodavni spomin matere Zemlje. Korenine tega znanja so iz Kamene dobe, saj izhaja iz starodavnega šamanizma. Čarovniška medicina je mitološka, obredna in ženska. Je globoko znanje o uporabi moči in modrosti rastlin. Čarovniška medicina ne temelji na tem, kako zastrupljati, kako zmešati rastline za »letenje« ali kako izdelati amulete za zaščito pred človeško zlobo.

Kaj potlej je? To je veščina, kako postanemo zopet celota znotraj sebe. Veščina, s katero ponovno vase povabimo čudeže in magijo in napolnimo, oživimo opusteli notranji in zunanji svet. Vsebuje ponovno občutenje veselja, ko se dotaknemo drevesa in vse ostalo odrinemo iz misli, ko s pogledom božamo barvitost travniške pestrosti, ko vso svojo pozornost usmerimo na brenčeče premike čebel, čmrljev in vsega, kar nas obdaja. Vsebuje čudenje nad oblikami življenja.

Zato v življenje pripelje veselje, zavedanje, omamljenost od sreče in mistični vpogled. To je divja medicina in ni je moč spraviti v predalčke, saj pripada divjini. Zato vzbuja strah v ljudeh, ki se bojijo naravnega navideznega kaosa in neznanega dela sebe. In zato ta medicina privlači neobičajne ljudi, ki čutijo, da lahko na ta način zopet najdejo in prepoznajo svoj starodavni jaz. Spomnimo se, da smo vsi otroci divjine. Tu ni prostora za strah, ker strah v hipu zapre vrata čarovnije. Toda! Toda pot do tega vodi najprej do vodnjaka spominjanja!

Rastlina, poimenovana po Kirki, ki nastopa v Odisejadi (Circaea lutetiana).

Čarovniška medicina ni nastala v Srednjem veku. Ne, le takrat so starodavnemu znanju, ki se je ohranilo do tistega časa, nadeli zelo slabšalno in zločinsko ime. Zato, da bi vsa znanja izginila iz zakladnice človeškega znanja? Pomembna področja čarovniške medicine, ki vsebujejo znanja, kako pripraviti in uporabiti pharmakon so: zdravila, afrodiziaki in anafrodiziaki (za preprečevanje nosečnosti), psihoaktivne snovi, spreminjanje in preusmerjanje čustvene energije, strupi ter protistrupi, nadzor rojstev in splav, eliksirji za daljše in boljše življenje.

Čarovniška medicina se uporablja za povečanje veselja, nadzor rojstev, zdravljenje, dostop do vizionarskega znanja in podaljševanje življenja. Čemu je čarovniška medicina tako uspešna pri zdravljenju? Zato, ker zna ustaviti in izključiti nenehen izvor bolezni, naše misli in zato, ker zna spremeniti in preusmeriti močno energijo čustev.

Čarovniška medicina je mnogo več kot poznavanje imen rastlin in njihove kemične sestave[1]. Temelji na razumevanju zdravilnih moči znotraj in zunaj ter na zmožnosti, kako priti v stik z rastlinami, kar je v večini ljudi potlačeno.

V čarovniški medicini se uporablja veliko rastlin. Na tečaju jih bomo spoznavali na magični način.

[1] Tu ne gre za ugotavljanje »aktivne učinkovine« in »standardizacije ekstrakta« rastline. Kako je mogoče ugotoviti, katere izmed nekaj sto spojin v rastlini deluje? Ni mogoče. Vedno deluje le celota in ne en del. Ko vzamemo le en del, njegov učinek prinese tudi slabo. Primer je aspirin.